Kako (trenutno) izgleda Teslina Gigafabrika FOTO

Kompanija Tesla Motors i zvanično je otvorila Gigafabriku za proizvodnju pogonskih baterija za elektromobile.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

11:56

Kako (trenutno) izgleda Teslina Gigafabrika FOTO
Foto: Tesla Motors

U prvoj fazi, završeno je svega 14% džinovske građevine, ali kada bude kompletirana, prostiraće se na površini od oko čak milion kvadratnih metara. Tesla Motors saopštio je da će u naredne tri godine u fabrici posao dobiti najmanje 10.000 ljudi.

Ta kompanija tvrdi da će do 2018. godišnje proizvoditi baterije za elektromobile čiji će ukupni kapacitet iznositi 35 gigavata. Kako bi se stekao pravi utisak o tome koliko je taj broj veliki, treba znati da je on jednak celokupnoj svetskoj proizvodnji baterija za pogon električnih vozila u 2014.
Foto: Tesla Motors
Gigafabriku u pustinji Nevade Tesla Motors gradi u saradnji sa Panasonicom, na osnovu sporazuma vrednog 1,6 milijardi dolara. Inače, japanska kompanija trenutno instalira mašine i robote koji će se koristiti u proizvodnji baterija u ovom pogonu.

Ako sve bude prema planu, proizvodnja baterija započeće do kraja 2016, a paralelno sa tim nastavlja se dogradnja fabrike.
Foto: Tesla Motors
Za Teslu je od presudnog značaja da se fabričke trake pokrenu što pre, kako bi kompanija mogla da računa na dovoljan broj baterija potrebnih za proizvodnju 400.000 unapred naručenih primeraka Modela 3.

Osim toga, Tesla Motors namerava da do 2018. godišnji proizvodni kapacitet podigne na 500.000 automobila (dve godine ranije nego što je prvobitno planirano).
Ovako æe fabrika izgledati kada bude kompletirana (Foto: Tesla Motors)
Početkom 2017, trebalo bi da bude završen 31% Gigafabrike, a kada se ova građevina kompletira, čitav krov će biti prekriven solarnim panelima, koji će proizvoditi deo električne energije potrebne za rad pogona.
Foto: Tesla Motors
.
Foto: Tesla Motors
.
Foto: Tesla Motors
.
Foto: Tesla Motors
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: