Sto godina legendarne "Trke do oblaka" FOTO

Sa 156 krivina, skoro 20 kilometara staze, uspon od 1.440 metara na nadmorskoj visini od 4.300 metara, to je Pikes Peak - najteža brdska trka na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

12:21

Sto godina legendarne
Foto: TAG Heuer

Ovo legendarno takmičenje, koje se održava u SAD, u Koloradu, simboličnog naziva “Trka do oblaka” zauzima posebno mesto u svetu auto-sporta. Ovogodišnja trka održana je proteklog vikenda, a u žestokoj konkurenciji vrhunskih vozača i raznovrsnih automobila slavio je izvrsni Romain Dumas.

Kuriozitet je što je Romain Dumas je osvojio dve najprestižnije automobilske trke u razmaku od samo jedne nedelje - 24 sata Le Mana i Pikes Peak International Hill Climb, koju je izvezao za samo 8:51.445.
Foto: TAG Heuer
Trka je postigla legendarni status zahvaljujući činjenici da najbolji svetski vozači relija prihvataju izazov kako bi kreirali istoriju.

U eri kada se Audi i Peugeot bore za titulu, Audijevi vozači Michèle Mouton, Bobby Unser i Walter Röhrl, te Ari Vatanen, za upravljačem Peugeota, drže sve rekorde. Tek nedavno, tačnije 2013. godine, pridružio im se i Sebastien Loeb.
Foto: TAG Heuer
Više od 100 takmičara uzelo je učešće u ovogodišnjoj trci, a bili su podeljeni u 17 kategorija automobila, motora i kamiona. Kategorija "Unlimited" (bez ograničenja), je najspektakularnija, jer u njoj učestvuju superautomobili sa +1000 "konjskih snaga".
Foto: TAG Heuer
Pikes Peak se održava od 1916. godine i jedina je trka na svetu koja zaslužuje težinu i smisao TAG Heuer slogana #DontCrackUnderPressure, zbog statistike koja oduzima dah.

To je jedna od najtežih trka na svetu, kako za vozače tako i za njihove mašine. Poznato je da veliki usponi i visoke nadmorske visine usporavaju reflekse vozača, dodatno naprežu njihov mozak i neretko izazivaju grčenje mišića, a motori mašina mogu da izgube i do 30% snage u takvim uslovima. Uz vrlo malo sigurnosnih ograda, i najmanja greška bi i najiskusnijeg vozača mogla da pošalje u provaliju, koja je na nekim mestima duboka čak 1.800 metara.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.
Foto: TAG Heuer
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: