Kako će VW rešiti problem spornih dizel motora u Evropi

Volkswagen je saopštio detalje o intervencijama koje će izvršiti na spornim dizelašima u evropskim državama. Da bi se rešio problem sa emisijama štetnih gasova, biće potrebno manje od sat vremena po automobilu, tvrde u nemačkom proizvođaču.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

12:11

Default images

VW navodi da će za za 1.6 litarske TDI motore biti potrebno ugrađivanje dodatka za povećanje efikasnosti motora. Ova intervencija trajaće manje od sat vremena, po vozilu.

Što se tiče 2.0 litarskih EA 189 motora, potrebno je samo ažuriranje softvera u trajanju od oko pola sata. Na taj način biće pokrivena većina modela obuhvaćenih dizel-skandalom.

Kompanija dodaje da se date mere odnose samo na modele VW grupacije u Evropi i da će potezi za 1.2 litarske motore biti saopšteni naknadno, do kraja novembra.

Očekuje se da će i kod njih biti dovoljna samo softverska intervencija.

Prvi čovek Volkswagena, Matijas Miler, izjavio je da će njegova kompanija do kraja ovog meseca dostaviti nemačkim regulatorima sve tehničke detalje popravke vozila opremljenih softverom za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

VW tvrdi da preduzete mere neće uticati na performanse i potrošnju spornih vozila, a da će istovremeno zadovoljiti evropske norme o emisijama štetnih gasova.

Vanredni servsi počeće u januaru 2016, a proizvođač će informisati pojedinačno svakog vlasnika automobila sa problematičnim motorom.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: