FIAT 124 Spider - duh prošlih vremena u modernom obliku

FIAT je objavio fotografije i tehničke detalje svog novog "roadstera" koji je nastao u saradnji sa Mazdom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

10:27

Default images

Novi 124 Spider mogao bi se opisati kao automobil koji u sebi spaja japansku pouzdanost sa sportskim srcem jednog Abartha.

Iako je zasnovan na novoj Mazdi MX-5, italijanski dvojnik dosta se razlikuje po dizajnu spoljašnjosti, čiju inspiraciju treba tražiti u originalnom FIAT-u 124 Spider iz 60-tih.
Uticaj starijeg modela vidljiv je najpre u zaobljenim LED dnevnim svetlima i obliku maske hladnjaka.

Sa druge strane, enterijer je praktično prekopiran iz Mazde, a na to da se vozite u FIAT-u podseća vas jedino amblem na volanu.

Iz modela MX-5 preuzet je čak i multimedijalni sistem, koji je za potrebe italijanskog modela dobio oznaku FIAT Connect 7.0.
Ispod haube se krije Abarthov četvorocilindarski 1.4 turbo benzinac sa 160 ks (119 kW) i 249 Nm, što znači da 124 Spider raspolaže sa istom snagom kao i jača verzija Mazde MX-5, ali FIAT ima za 50-tak Nm veći maksimalni obrtni moment.

Motor je povezan sa šestostepenim manuelnim ili opcionim automatskim menjačem sa istim brojem brzina.
FIAT očekuje da će mu 124 Spider poboljšati prodaju u Sjedinjenim Državama (zbog čega je i dizajn eksterijera "amerikanizovan"), pa je iz marketinških razloga za tamošnje kupce pripremio specijalnu ograničenu seriju od 124 primerka koji će nositi oznaku Prima Edizione Lusso.

Svaki automobil biće numerisan a prodavaće se isključivo u plavoj Azzurro Italia boji karoserije, dok su sedišta i enterijer presvučeni Saddle svetlo braon kožom.
FIAT 124 Spider Prima Edizione Lusso
Nakon svetske premijere na auto-salonu u Los Anđelesu, FIAT 124 Spider na američko tržište stiže tokom leta 2016.

Što se tiče verzije za Evropu, ona bi trebalo da ima premijeru na sajmu automobila u Ženevi, u martu 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: