Novi Sorento stigao u Srbiju

Treća generacija najvećeg Kijinog SUV modela dostupna je na srpskom tržištu po promotivnoj ceni od 55.990 evra, koliko košta verzija sa paketom EX Platinum, 2.2 litarskim dizel motorom, automatskim menjačem i pogonom na sva 4 točka.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

10:51

Default images

Godinu dana nakon svetske premijere, novi Sorento stigao je i u Srbiju. Prethodne dve generacije privukle su oko 2 miliona kupaca širom sveta, dok se u našoj zemlji prodalo oko 500 primeraka.

Automobil je oblikovan u Kijinom dizajnerskom centru u korejskom Namyangu, a deo posla odradila su i druga dva centra – u Frankfurtu (enterijer) i Kaliforniji.

Osim novog dizajna, treću generaciju karakteriše viši kvalitet završne izrade i materijala. Kia tvrdi da je u želji da ovaj model približi premijum segmentu smanjila novo buke i vibracija u kabini.
U poređenju sa prethodnikom, novi Sorento duži je za 95 mm (4.780 mm), širi za 5 mm (1.890 mm), a visina vozila smanjena je za 15 mm (1.685 mm).

Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 80 mm i sada iznosi 2.780 mm.

Kupcima su na raspolaganju opcije sa 5 i 7 sedišta. Sa oborenim trećim redom sedišta, kapacitet prtljažnika je između 515 i 605 litara.
Među sadržajima ističu se sistem za nadzor okoline vozila koji pokriva 360 stepeni (Around View Monitor), radarski tempomat (ASCC), automatsko otvaranje prtljažnika, detekcija mrtvog ugla (BSD), upozorenje u slučaju da se iza vozila na parkingu kreću drugi automobil RCTA (Rear Cross-Traffic Alert), upozorenje na ograničenja brzine na putu SLIF (Speed Limit Information Function)...

Novi Sorento osvojio je maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti, a istu ocenu zaslužio je i na simulacijama sudara koje sprovodi američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA).
Na našem tržištu prodaje se verzija pogonjena četvorocilindarskim 2.2 litarskim CRDi motorom koji proizvodi 197 ks (145 kW) pri 3.800 o/min.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem a obrtni moment dostiže maksimalnih 436 Nm, dostupnih u rasponu 1.800-2.500 o/min.

Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Paket opreme EX Platinum između ostalog sadrži prednje i bočne vazdušne jastuke, bočne zavesaste vazdušne jastuke, aktivne naslone za glavu, ABS, ESC - sistem za elektronski nadzor stabilnosti vozila sa sigurnosnim dodacima, TCS - el. sistem kontrole proklizavanja pogonskih točkova, VSM - Vehicle Stability Management, HAC (Hill Assist Control) - sistem za pomoć pri kretanju vozila na uzbrdici, BAS - automatsko pojačavanje sile kočenja, EBD (Electronic Brakeforce Distribution) - elektronsku raspodelu kočione sile...
U opremu spada i dvozonski automatski klima uređaj sa jonizatorom i filterom vazduha, upravljač podesiv po visini i dubini, kožom presvučeni obruč upravljača i ručica mjenjača i ručne kočnice, centralni naslon za ruke sa dve pregrade, radio/CD/MP3 audio sistem sa 6 ugrađenih zvučnika i komandama audio uređaja na upravljaču, USB+AUX+iPod priključak za audio uređaj, Bluetooth sistem za bežično telefoniranje sa komandama na upravljaču, digitalna, Supervision instrument tabla sa putnim računarom i 7'' TFT LCD ekranom u boji, ambijentalno osvetljenje unutrašnjosti...
Kupcima je na raspolaganju i električno podesivo vozačevo sedište sa memorijom, grejanjem/hlađenjem i potporom u lumbalnom delu, grejanje/hlađenje i podešavanje suvozačevog sedišta u 8 smerova, dodatno grejanje u drugom redu sedišta, potpuno sklopiva zadnja klupa deljiva u odnosu 60:40...

Ovako opremljen Sorento dostupan je u Srbiji po ceni od 55.990 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: