Odlazak legende: Đuđaro napušta sopstvenu kompaniju

Čuveni italijanski dizajner automobila koji je zaslužan za izgled prve generacije modela Golf i Punto, ali i za Zastavinu Floridu, odlučio je da proda preostale deonice kompanije koju je osnovao pre gotovo pet decenija.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

11:51

Default images
Mladi Ðorðeto Ðuðaro pored Golfa prve generacije

Đorđeto Đuđaro (76) je 2010. prodao Audiju 90,1 odsto akcija svoje firme Italdesign Giugiaro, a sada je odlučio da proda i preostalih 9,9%.

Kupac je ponovo Audi, tako da će ova automobilska marka postati stoprocentni vlasnik kompanije.
Alfa Romeo Brera iz 2005.
Italdesign Giugiaro studio osnovan je 1968. godine, a njen nekadašnji vlasnik, Đorđeto Đuđaro, ostvario je u međuvremenu zapaženu karijeru kao automobilski dizajner.

Za skoro pet decenija rada potpisao je dizajn oko 100 produkcijskih modela i oblikovao brojne konceptne automobile i dizajnerske studije, među kojima je i jedinstveni Maserati Boomerang o kome smo nedavno pisali.
BMW M1 iz 1979.
U svojoj karijeri kreirarao je između ostalih automobile kao što su BMW M1, Maserati Bora, Audi 80, FIAT Panda, brojne Alfa Romeo modele, među kojima su Giulia Sprint, 159 i Brera.

Njegovo verovatno najpoznatije delo je VW Golf I, a osim njega dizajnirao je originalni VW Passat i Scirocco.

Iz kompanije Italdesign Giugiaro saopštili su da je Đuđaro otišao da bi se više posvetio porodici i privatnom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: