GM i Honda razvijaju vozilo na vodonik

Kompanija General Motors (GM) i Honda udružiće snage na polju proizvodnje vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama, koja će biti dostupna kupcima od 2020. godine, saopštili su ova dva proizvodača.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

16:19

Default images

Partnerstvo ima za cilj da reši dva najveća problema sa kojima je suočena komercijalna izvodljivost ove vrste vozila, a to su visoki troškovi proizvodnje vodonika i nedostatak pumpi za snabdevanje vozila vodonikom.

"Honda i GM žele da ubrzaju ulazak na tržište najnovije tehnologije", izjavio je povodom sklapanja sporazuma direktor Honde, Takanobu Ito.

Inženjeri obe kompanije zajedno će raditi na razvijanju naredne generacije tehnologije gorivnih ćelija, deleći sva svoja prethodna i buduća saznanja u zajedničkim istraživačkim postrojenjima u Mičigenu i Japanu.
GM HydroGen4 Concept
Jedan od ključnih ciljeva ovih kompanija je smanjenje troškova razvoja putem saradnje sa dobavljačima koji bi proizvodili standardizovane i manje skupe komponente.

Honda i GM će takođe će sarađivati sa svojim vladama i kompanijama vlasnicama pumpi za gorivo, s ciljem razvijanja neophodne infrastrukture za ovu vrstu vozila.
Honda FCX Clarity
Obe kompanije već dugo rade na razvoju vozila koja pogoni vodonik, kao što su GM koncept HydroGen ili Honda FCX Clarity.

Početkom 2013. sporazum o razvoju automobila sa gorivnim ćelijama potpisala su još dva velika proizvođača automobila, Toyota i BMW. Automobili koji za pogon koriste vodonične gorive ćelije ne emituju nikakve štetne gasove, a jedini produkt sagorevanja je vodena para.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte više o vozilu HydroGen4.

Pročitajte više o Hondi FCX Clarity.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: