General Motors: 500 miliona vozila od 1908.

Nešto više od jednog veka bilo je potrebno General Motorsu (GM) da proizvede pola milijarde vozila. Gigant iz Detroita tako je postao prvi proizvođač u svetu koji je napravio 500 miliona automobila.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

08:44

Default images

To znači da je iz fabričkih pogona svih automobilskih marki koji posluju u okviru GM-a sa proizvodnih traka u proseku silazilo preko 4,6 miliona vozila godišnje.

General Motors je osnovan 1908, a već par godina kasnije kompanija je mogla da se pohvali da se u njihovim automobilima voze poslednji kineski car, Pu Ji, a zatim i prvi predsednik najmnogoljudnije države na svetu, Sun Jat-Sen.
Do 1931. kompanija je već posedovala tri značajne svetske automobilske marke - britanski Vauxhall, australijski Holden i nemački Opel.

GM je tokom svoje istorije bio zaslužan za brojne inovacije u auto-industriji. Među njima su prvi V8 motor i automatski menjač, ali i prvi vazdušni jastuk koji je ugrađen u neki produkcijski automobil.

Prve standardizovane lutke za ispitivanje bezbednosti automobila prilikom sudara takođe su delo inženjera General Motorsa.
Kompanija je 2014. godinu završila iza Toyote i Volkswagena, kao treći svetski proizvođač automobila sa isporučenih 9,92 miliona vozila.

Kao i vek ranije, kada je GM isporučivao automobile za najviše kineske zvaničnike, Kina je ponovo u fokusu američkog giganta. Do rasta prodaje u poslednjih par decenija došlo je u velikoj meri zahvaljujući snažnom prodoru na kinesko tržište.

GM u toj zemlji ima dve sopstvene auto-kompanije, dok je saradnja ostvarena sa još 11 firmi, pa je Kina trenutno najveće svetsko tržište za General Motors.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: