Do juna jedinstvena baza podataka o saobraćajkama

Jedinstvena baza podataka o saobraćajnim nezgodama, koja će unaprediti upravljanje saobraćajem u Srbiji, biće uspostavljena do juna 2015, najavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Milan Božović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

12:45

Default images

"Posle uspostavljanja te baze bićemo u mogućnosti da se posvetimo praćenju promena u bezbednosti saobraćaja i da sagledamo rezultate određenih mera, kako bismo napravili osnov za upravljanje tim sistemom”, rekao je Božović.

On je dodao da bi konačnu verziju trebalo da imamo do kraja godine kako bi se, na primer, tačno znale lokacije opasnih mesta i deonica, kao i gde su "crne tačke" u saobraćaju.

"Već se primenjuju aktivnosti za prikupljanje podataka o nezgodama po kome bi ovlašćena lica na terenu, kada vrše uviđaje, trebalo da beleže i GPS koordinate svake nezgode", rekao je Božović.

On se osvrnuo i na aktuelne bezbednosne prilike u saobraćaju u našoj zemlji. Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćaju u dosadašnjem delu godine gotovo je jednak kao u istom periodu 2014, s tim što je u 2015. bilo više nastradalih u januaru.

"Od početka 2015. godine zabeleženo je oko 1.000 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na isti period prethodne, a broj povređenih je, takođe, smanjen za oko 500 osoba", naveo je Božović.

On je kazao da će u maju početi i nove kampanje za korišćenje sigurnosnih pojaseva i istakao da pojasevi smanjuju rizik od smrtnog stradanja za 50 odsto na prednjem sedištu i do 75 odsto na zadnjim sedištima, tako da njihovom upotrebom može da se sačuva puno života.

Agencija će nastaviti da unapređuje i bezbednost motociklista u saobraćaju, tako što će ih podsećati da moraju da imaju zaštitnu opremu, ali i organizovanjem treninga i kurseva na kojima će oni sami uticati jedni na druge u smislu promene svesti.

“Sve naše aktivnosti su u skladu sa Strategijom za bezbednost saobraćaj, koju je usvojilo vladino telo za koordinaciju”, dodao je Božović.

Prema istraživanjima u svetu, vožnja motociklom je 10 puta opasnija po pređenom kilometru od vožnje automobilom. U saobraćajnim nezgodama 2014. godine na mopedima i motociklima nastradalo je 49, a teže ili lakše je bilo povređeno 1.175 vozača i suvozača.

Analize pokazuju da u saobraćajnim nezgodama sa dvotočkašima često stradaju mladi, gotovo jedna četvrtina poginulih vozača i putnika na motociklima je starosti između 15 i 30 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: