Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i Sol

Restilizacija Toyote Yaris je dvostruka. Izvršena je velika promena u dizajnu i kvalitetu materijala u kabini, dok je na mehaničkom planu redizajn suptilan, ali sveobuhvatan, pa automobil deluje sveže, utegnuto i vrlo konkurentno.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

16:32

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Postoji nepisano pravilo da modeli niže klase imaju najkraći "rok trajanja".

Ovo je klasa u kojoj se proizvede i proda najviše automobila i ima najviše konkurentskih modela.

Bez obzira na modernu konstrukciju i dizajn, velika konkurencija jednostavno "proguta" svaki model stariji od nekoliko godina.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3950/1695/1510 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2510 mm
Tri godine koliko je Yaris proveo na samom vrhu je uspeh. Međutim, potreba za osveženjem je bila neophodna.

Najuočljivije su izmene na prednjem delu. U skladu sa novim dizajnerskim pravcem, automobil je dobio naznačenu "X".

Izgled kabine nije mnogo menjan ali je zato kvalitativna promena lako vidljiva i više nego dobro došla.
Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i: zapremina 1329 ccm; snaga 73 kW (99 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 125 Nm pri 4000 o/min
Dizajneri su priznali da im je taktilni doživljaj automobila bio jedan od prioriteta, pa sada male Toyote imaju meku i prijatnu plastiku na prednjem delu komandne table i centralnim delovima oplate vrata.

Proizvođač se drži oprobanog recepta prilikom postavljanja sedišta, koja su nešto povišena u stilu MPV modela.

Na taj način dobija se obilje prostora za putnike, čak i na zadnjem sedištu. Prostor za kolena na zadnjoj klupi može da zadovolji i dvometraše.

Ono što još uvek nedostaje je prostor za glavu. Svi putnici viši od 190 cm će udarati glavom u plafon i prilikom vožnje će morati da se pogrbe da bi se koliko-toliko udobno smestili.
Ergonomija je dobra. Jedino je položaj za upravljačem donekle diskutabilan. Visoko postavljena sedišta ne dozvoljavaju potpuno opušteno sedenje, kao i u većini automobila takozvanog B segmenta.

Visokim vozačima, poput vašeg izveštača, točak upravljača i ručica menjača postavljeni su previše daleko, a nožne komande previše blizu, pa nikada ne mogu da pronađu idealnu poziciju, iako se vozačevo sedište podešava po visini, a volan po visini i dubini.
Upravljanje automobilom je vrlo lako zahvaljujući mekanim nožnim komandama koje pružaju puno povratnih informacija.

Upravljač je sa druge strane prilično tvrd i direktan, kao poručen za vijuganje gradskim saobraćajnicama.

Mali krug okretanja automobila i podesan volan vrlo su pogodni prilikom "tesnog" parkiranja.

Ručica menjača ima vrlo kratke i precizne hodove ali zameramo joj što je prilično mekana. Vozač ne može da zna da li je pogodio stepen prenosa dok ne udari u graničnik.
Prtljažnik: 286 l
Zahvaljujući lakim i preciznim komandama, automobil se vrlo lako vozi, a živahne performanse i pouzdano ponašanje na drumu prirediće vozaču prijatne trenutke. Ležanje na dumu je manje-više standardno, kao kod svih malih automobila sa prednjim pogonom.

To znači da na limitu popuštaju prednji točkovi. Do tog trenutka je sve poznato, a onda na scenu stupa dobro izbalansirano ogibljenje, koje ne dopušta nagle i nepredvidive reakcije.

Automobil samo blago proširuje putanju i ostavlja vozaču dovoljno rezerve kako bi se izvukao iz krivine.

Naravno tu je i sistem stabilnosti VSC koji stvari drži pod kontrolom, a moramo da pohvalimo njegov rad koji nije previše nagao i upadljiv.
Komfor je vrlo dobar. Zvučna izolacija dobro utišava zvuke vazduha i točkova, tako da mir u kabini može da poremeti samo rad motora na najvišim obrtajima.

Oslanjanje upija većinu standardnih neravnina i protrese samo na najvećim "kraterima".

Prilikom prelaska preko uzastopnih neravnina ili neravne podloge, automobil se pomalo njiše i stresa zbog kratkog međuosovinskog rastojanja.
U testiranom vozilu je četvorocilindraš zapremine 1.33 litra koji je najpopulatnija opcija na tržištu Srbije. On nije previše izmenjen u odnosu na prethodnu verziju Yarisa.

Snagu razvija vrlo linearno i bez ikakvog nagoveštaja da ventilima upravlja uređaj koji će pri oko 4500 o/min potpuno promeniti karakter.

U donjem područiju agregat je vrlo elastičan, a kako se približava crvenom polju, tamo gde standardni benzinci polako gube dah, motor počinje da zvuči resko i bez oklevanja uleće u crveno polje.

Naravno, ako želite dobre performanse, moraćete da se prihvatite menjača i ne dozvolite da obrtomer padne ispod polovine. Ako tako postupate sa ovim automobiliom očekuje vas zaista uzbudljiva i prijatna vožnja.
Zbog ravnomerne isporuke snage, ali i odlične zvučne izolacije, ponekad se učini da je Yaris sporiji nego što jeste.

Maksimalna brzina iznosi 175 km/h, dok je za ubrzanje do stotke potrebno 11,7 sekundi.

Ako vozite temperamentno, kako vas već motor vuče, morate biti spremni na nešto veću potrošnju. Mi smo test završili sa prosekom od 7,9 litara.

Po gradu, Yaris potroši između sedam i po i devet litara. Na otvorenoj magistrali uz tečnu vožnju prosek može da padne i ispod pet litara, dok nešto žustrija vožnja može da poveća prosek za oko jedan litar.

Pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznodi oko 6,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara.
Najjeftiniji Yaris, sa 3 vrata, 1.0 litarskim benzinskim VVT-i motorom sa 69 KS, petobrzinskim ručnim menjačem i osnovnim paketom opreme Luna košta 9.990 evra.

Model 1.33 Dual VVT-i sa šestostepenim manuelnim menjačem, 5 vrata i paketom Sol prodaje se po ceni od 11.611 evra.

Kompletan cenovnik modela Toyota Yaris možete naći na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i Sol
zapremina motora 1329 ccm
snaga 73 kW (99 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 125 Nm pri 4000 o/min
menjač 6 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 3950/1695/1510 mm
međuos. rastojanje 2510 mm
prtljažnik 286 l
rezervoar 42 l
pneumatici 195/50 R 16
masa 1075 kg
maks. brzina 175 km/h,
ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,1/4,9/6,4 l/100 km
emisija CO2 114 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: