Kakav su uzor mladim vozačima njihovi roditelji?

Mladi vozači se obučavaju i stiču znanje o upravljanju automobilom u auto-školama, ali na njihovo kasnije ponašanje u vožnji veliki uticaj imaju i roditelji.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

09:02

Default images
Izvor: Goodyear

Najnovija istraživanja pokazuju da gotovo polovina roditelja mladih vozača u Evropi smatra da ne bi uspešno položili vozački ispit.

Rezultati otkrivaju i da su roditelji svesni da mladim vozačima služe kao uzor, ali mnogi istovremeno priznaju da imaju loše vozačke navike. Zato bi čak 46 odsto roditelja podržalo uvođenje obaveznih dodatnih kurseva vožnje kojima bi se poboljšale njihove vozačke veštine.

Analizom ankete koju je sprovela kompanija Goodyear zaključeno je da, ukoliko bi ovi kursevi bili povezani sa smanjenjem premije osiguranja, što znači sa finansijskom stimulacijom, među evropskim roditeljima bi dobili još veću podršku (66%). Najveća podrška je u Rumuniji u kojoj bi takav kurs podržalo 67 odsto anketiranih.

Potreba da se uvedu obavezni dodatni kursevi za poboljšanje vozačkih veština roditelja izražena je takođe i među stručnjacima sa tog područja.

Protivljenje kursevima za osvežavanje vozačkih veština znatno raste ukoliko za njih mora da se plati. U tom slučaju, u Evropi kao celini protiv kurseva bilo bi 68 odsto anketiranih.

Roditelji u Finskoj pokazuju najveće samopouzdanje - da bi trenutno uspešno položili vozački ispit smatra njih 70 odsto.

Mladi vozači se ugledaju na svoje roditelje

Istraživanje je pokazalo da su roditelji svesni da mladim vozačima služe kao uzor, ali mnogi istovremeno priznaju da imaju loše vozačke navike.

Četvrtina roditelja (26%) priznaje da su sa godinama stekli loše vozačke navike, naročito oni iz Velike Britanije (51%) i Francuske (46%).

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 6.800 roditelja mladih vozača (starih od 16 do 25 godina) iz 16 država EU, Rusije, Turske i Južne Afrike, sa ciljem da se bolje shvati odnos roditelja prema bezbednosti u drumskom saobraćaju.

Ako ste mladi vozač, pozivamo vas da u komentarima iznesete vaše mišljenje o tome koliko je na vaše vozačke navike uticalo ponašanje roditelja za volanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: