Tesla zamalo da završi u rukama Gugla

U svojoj novoj knjizi, koja će se pojaviti u prodaji u maju, Ilon Mask otkriva da je 2013. ozbiljno razmišljao da proda kompaniju Tesla Motors IT gigantu Gugl (Google), ali je na kraju od toga odustao.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

11:34

Default images

Blumberg, koji je u ponedeljak preneo izvode iz Maskove knjige "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future", piše da se prvi čovek Tesla Motorsa te 2013. suočio sa neočekivano velikim interesovanjem kupaca za Modelom S.

Iako se proizvođači automobila uglavnom raduju povećanoj tražnji, problem za kompanije nastaje ako nisu u stanju da ispune preuzete obaveze preme klijentima i isporuče vozila za koja su kupci uplatili depozit u obećanom roku.

Upravo to se u jednom trenutku dogodilo i Masku, kome su nedostajala finansijska sredstva da bi povećao proizvodnju električnih automobila, pa je odlučio da porazgovara sa Larijem Pejdžom iz Gugla o prodaji Tesla Motorsa.
Tesla S 70D
Dva rukovodioca načelno su se dogovorila da Gugle kupi Teslu za 6 milijardi dolara a zatim da uloži dodatnih 5 milijardi u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Gugl bi se obavezao da neće prekidati proizvodnju ili zatvoriti fabriku pre nego što Tesla Motors razvije treću generaciju pristupačnih električnih automobila namenjenih širem tržištu.

Mask je od Pejdža zatražio i da mu dozvoli da ostane na čelu kompanije koju je osnovao najmanje osam godina, ili dok ne počne masovna proizvodnja pomenutih jeftinih elektromobila, na šta je ovaj pristao.
Tesla X
Iako se razgovor Ilona Maska i Larija Pejdža završio rukovanjem dvojice čelnika, do finalizacije dogovora i posla vrednog 11 milijardi dolara nikada nije došlo.

Umesto prodaje kompanije, Mask je u martu 2013. uspeo da reši problem finansiranja i ubrza proizvodnju, što je otvorilo put ka novim narudžbinama i rastu isporuka Modela S.

U međuvremenu, Tesla Motors privodi kraju pripreme za lansiranje još jednog vozila, krosovera Model X, koji će se pojaviti u drugoj polovini 2015. godine, a za 2017. najavljen je i treći automobil - jeftinija limuzina Model III (3).

Pročitajte više o novom baznom modelu Tesla S 70D sa dva motora i 514 ks

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: