Za oštećeno vozilo u Hrvatskoj, naplata štete u Srbiji

Građani Srbije koji putujući kroz Hrvatsku dožive saobraćajnu nezgodu, kao i građani Hrvatske koji oštete vozilo u Srbiji, ubuduće će moći da naplate osiguranje u svojoj zemlji i gradu u kojem žive, umesto u državi u kojoj se nesreća dogodila.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

10:39

Default images

Foto: flickr/regan76

To je suština Sporazuma o zaštiti posetilaca, koji su potpisali generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Vlasan Manić, i direktor Hrvatske udruge osiguravača, Hrvoje Pauković.

"Sporazum omogućava da, iako ste imali nezgodu, nastavite svoje poslovne planove, ili turističku posetu, a da štetu naplatitite tek kad se vratite u svoj grad", rekao je Manić na potpisivanju sporazuma. On je dodao da to nije pogodnost za one kojima je vozilo totalno uništeno, već za one kojima je vozilo oštećeno, ali i dalje u voznom stanju.

Pauković je izjavio da su se dva udruženja osiguravača dogovorila da, kad se tako nešto dogodi, u najkraćem roku prikupe podatke i dostave ih zemlji partneru. Oštećena strana će, naveo je on, naplatiti štetu od svoje matične osiguravajuće kuće u svom gradu.

"Ako se desi nezgoda na teritoriji Srbije u kojoj je umešan Hrvatski građanin, on može mirno da produži na odmor ili da obavlja poslove, a kada se vrati kući može da ostvari svoja prava kada je reč o naplati štete od osiguranja", rekao je Pauković.

Udruženje osiguravača Srbije planira da do kraja godine sličan sporazum potpiše i sa Slovenijom.

Manić je podsetio da je Srbija do sada potpisnica takvih sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Turskom i Grčkom.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: