Prva vožnja: Mazda2

Mazda još jednom udara kontru svetskoj auto-industriji. Umesto da smanji zapreminu i ugradi turbo, japanski proizvođač zadržava, kako kaže, adekvatnu radnu zapreminu motora ("rightsize" umesto "downsize") i na novoj Mazdi 2 i to uz vrhunske rezultate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

07:14

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Aktuelna gama Mazde je takva da je se ni jedan proizvođač automobila na svetu ne bi postideo, naprotiv.

Potpuno novim ili redizajniranim modelima se pridružuje "dvojka", auto koji do sada nije bio baš primećen u našim krajevima.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4060/1695/1495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2570 mm
Sudeći po novom dizajnu, inženjeringu, kvalitetu završne obrade i uopšteno imidžu, "dvojka" će se, nadamo se, pridružiti ostalim Mazdama koje su poštovanije nego ikada do sada.

Ekipa redakcije Auto magazina imala je privilegiju da među malobrojnim novinarima prisustvuje evropskoj prezentaciji Mazde 2 koja je održana u Barseloni.
Prvi utisci su takvi da nikako ne možemo da se odlučimo šta nam je privuklo više pažnje. Novi atraktivni dizajn i materijali, pogotovo u skupljim verzijama, definitivno zalaze u premijum B segment.

Sa druge strane, tu su i potpuno novi motori koji fasciniraju velikim stepenom kompresije i različitom snagom koja je postignuta iz iste zapremine ali bez upotrebe turba.
Odmah po sletanju na aerodrom u Barseloni čekaju nas test automobili. Uglavnom su to maksimalno opremljene verzije sa benzinskim motorima od 90 i 115 konjskih snaga.

Ipak, za oko nam zapada jedan srednje opremljen primerak sa najslabijim motorom od 75 "konja".
Kupci u Srbiji uglavnom preferiraju bolje opremljene "šestice" i "trojke", ali sumnjamo da će tako biti i sa Mazdom 2. Zato se odlučujemo za varijantu koja bi mogla da bude najzanimljivija kod nas.

Inače, Mazda je već objavila cenovnik nove "dvojke", koja u Srbiji može da se kupi za 11.490 evra.
Prvo što pada u oči je velika sličnost sa estetikom Mazde 3 i Mazde 6.

Prepoznatljivi dizajn, koji je generalno u velikoj meri inspirisan modelima Audija, prenesen je sa većih modela Mazde i na enterijer "dvojke".
Tu pre svega mislimo na svedenost oblika, okrugle ventilacione otvore i displej navigacije, ali i na komande multimedijalnog sistema, pa i samog tastera za pojačavanje zvuka koji je postavljen ergonomski, neposredno uz ručicu menjača.

Naravno, tu su i komande na volanu, ali nije loš osećaj kada intuitivno posegnete za kvalitetnim aluminijumskim dugmetom, bez skidanja pogleda sa puta.
Na žalost, plastika komandne table nema meke površine iako je vrlo kvalitetna. Široka lajsna koja se proteže celom dužinom je u kombinaciji "pijano" laka i zanimljive mat teksture tako da prašina neće biti previše upadljiva.

Odmah nakon sedanja za volan dočekuje nas prijatno iznenađenje. Ovo je prvi "japanac" B segmenta u kom se sedi kao u većim automobilima – zavaljeno, sa ispruženim nogama.
Volan se dovoljno izvlači po dubini tako da možete da krenete i na duži put bez straha od bolova u leđima i pogrbljenosti.

Sedišta su prilično uska i sportska iako su standardna, tako da iznenađujuće dobro drže telo u krivinama brdovitih puteva iznad Barselone.
Prtljažnik: 280/950 litara
Za sve komande takođe možemo reći da su projektovane kao da se nalazite u kvalitetnom automobilu klase iznad.

Kvačilo je veoma meko i odlično usklađeno sa menjačem čija je ručica vrlo precizna sa kratkim hodovima.

Sve u svemu, auto je konstruisan u najboljem mogućem maniru i osim toga što nema meke plastike, teško mu je naći drugu manu.
Motor od 75 "konja" je dovoljan za manje zahtevne vozače kojima nisu bitna snažna ubrzanja već tečna vožnja i niska potrošnja goriva.

Ovaj motor ima direktno ubrizgavanje goriva i najmanju kompresiju od svih. Bez obzira na najmanju snagu, može da se pohvali vrlo niskom potrošnjom.
Ipak, najbolji odnos uloženog i dobijenog je za motor od 90 KS koji smo imali prilike da isprobamo u automobilu sa "revolušn top" paketom opreme, koji je ujedno i najbogatiji.

Kod nas se neće prodavati baš ova kombinacija, s obzirom da će se ovakva oprema isporučivati samo sa najjačim benzincem od 115 "konja". Takav auto košta 17.890 evra i jedini je u koji se ugrađuje šestostepeni manuelni menjač.
Ovde je već druga priča sa materijalima. Sedišta su polu-kožna a posebno je atraktivna kombinacija sa belom kožom, koja se nalazi čak i na komandnoj tabli umesto lakirane lajsne.

Istim materijalom su tapacirana i vrata, tako da je osećaj apsolutno premijum.

U ovoj varijanti su i potpuno drugačiji instrumenti. Centralnu poziciju sada zauzima obrtomer a ne brzinomer, dok se podaci o trenutnoj brzini ispisuju digitalno, u uglu.

Uz "head-up" displej na kome se, osim trenutne brzine, mogu videti i podaci sa navigacionog uređaja, osećaj je kao da se vozite u daleko većem i skupljem automobilu.
S obzirom na najviši paket opreme i na sjajna ubrzanja motora, u prvom trenutku smo pomislili da vozimo najjaču verziju, međutim, ispostavilo se da je to srednji motor od 90 "konja".

Međuubrzanja i elastičnost su za pohvalu, a isto se može reći i za potrošnju koja po gradu ne bi trebalo da prelazi 6,5 l/100 km.

Mazda 2 sa ovim motorom i drugim po redu paketom opreme "čelendž" (Challenge) košta 12.490 evra, što je u rangu sa ekvivalentno opremljenim Polom i Fiestom.
Prvi utisak sa test vožnji u Barseloni je da je Mazda napravila ozbiljan iskorak u nižoj klasi, posebno u odnosu na japansku konkurenciju, ali i najvažnije evropske konkurente.

Detaljnija zapažanja o novoj Mazdi 2 moći ćete da pročitate kada automobil budemo preuzeli na duži test.

Početak prodaje u Srbiji - od Sajma u Beogradu

Prvi primerci nove Mazde 2 stigli su u našu zemlju pred početak Sajma automobila. Cene se kreću od 11.490 evra koliko je potrebno izdvojiti za baznu opremu i motor od 75 KS pa sve do 17.890 evra za najbolje opremljenu verziju sa najjačim benzincem od 115 KS.

Dizelaši počinju da se proizvode baš u vreme održavanja sajma a cena će se kretati od 15.490 pa sve do 18.390 evra.

Jedine doplate će biti za metalik boju i navigacioni uređaj.

Generalno, cene i nisu tako visoke ako se uzme u obzir da se na Mazde plaća i carina, s obzirom da se proivode van EU.

Kompletan cenovnik možete naći na zvaničnom sajtu Mazde.

Auto kao modni detalj

Japanci su vodili računa o potrebama modernih kupaca kojima moda sve više postaje prioritet.

U tom smislu Mazda 2 se može nazvati i lajfstajl automobilom, s obzirom na dizajn i opšti imidž koje Mazde danas imaju.

Svemu tome doprinose i interesantne kombinacije boja u kabini, kao što je ova sa crvenim sedištima i raznim drugim detaljima.

Široka lajsna na komandnoj tabli je u boji karoserije, u ovom slučaju crveno-bela kombinacija.

Instrumenti - ogledalo karaktera

U zavisnosti od verzije i paketa opreme, menjaju se instrumenti.

Kod standardne varijante centralno mesto zauzima brzinomer, dok je digitalni obrtomer smešten sa leve strane.

Bogatiji paketi imaju drugačiji raspored - obrtomer ima centralnu poziciju, dok je digitalni brzinomer smešten sa strane

"Head-up" displej za bolju bezbednost

Head-up displeji nisu novina na tržištu automobila ali definitivno jesu u ovom segmentu.

Najbogatiji paket opreme može da se pogvali ovim korisnim komadom opreme koji se automatski izvlači po startovanju motora i isto tako se uvlači nakon "gašenja".

Na njemu se prikazuju podaci o trenutnoj brzini, kao i najvažnije informacije sa navigacije, odnosno o sledećem skretanju i pravcima kretanja. Suština je da se head -up ekranom drastično skraćuje vreme skretanja pogleda sa puta i povećava bezbednost.

Multimedija kao u velikim automobilima

Veliki multimedijalni displej sa pripadajućim komandama koje su smeštene između prednjih sedišta je dostupan već od trećeg po redu paketa opreme "atrakšn" (Attraction).

Preko njega mogu da se podešavaju i razni parametri vozila a ne samo ozvučenje ili navigacija.

Džojstik kojim se kreće kroz meni je vrlo jednostavan i intuitivan za korišćenje i projektovan je tako da ga lako može koristiti i suvozač.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda2
Motor Skyactiv-G 1.5 Skyactiv-G 1.5 Skyactiv-G 1.5 Skyactiv-D 1.5
Zapremina (ccm) 1496 1496 1496 1499
Snaga (kW/KS) pri o/min 55/75 pri 6000 66/90 pri 6000 85/115 pri 6000 77/105 pri 4000
Maks. o. m. (Nm) pri o/min 135 pri 3800 148 pri 4000 148 pri 4000 220 pri 1400-3200
Kompresija 12,0:1 14,0:1 14,0:1 14,8:1
Menjač (stepeni) 5 5 (6 aut.) 6 5
Dimenzije (mm) 4060/1695/1495
Međuos. rast. (mm) 2570
Prtljažnik (l) 280/950
Rezervoar (l) 44
Masa (kg) 1045 1050 (1075) 1055 1115
Maks. brzina (km/h) 171 183 (177) 200 178
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,1 9,4 (12,0) 8,7 10,1
Potrošnja (l/100 km) 3,9/4,7/6,1 3,7/4,5/5,9 (4,1/4,8/6,1) 4,1/4,9/6,4 3,2/3,4/3,8
Emisija CO2 (g/km) 110 105 (112) 115 89

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: