Ženeva: Novi Hyundai Tucson menja ix35

Na ženevskom salonu automobila predstavljen je naslednik aktuelnog Hyundaija ix35 - novi Tucson, a osim modela sa konvencionalnim motorima, izložene su i hibridne verzije ovog krosovera.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

08:15

Default images

Hyundai je odlučio da u evropsku gamu svojih modela ponovo uvrsti ime Tucson, ali što je još važnije, novi model ima moderniji i upečatljiviji dizajn u poređenju sa prethodnikom.

Posebno je interesantan prednji deo koji je naglašen novom rešetkom maske hladnjaka i izdignutim "nosom", pa Tucson podseća na bebi Santa Fe, a u odnosu na odlazeći ix35 unapređen je i enterijer.
Zahvaljujući kvalitetnijim materijalima, novom volanu i, generalno, lepše dizajniranom kokpitu, stiče se utisak da se nalazite u za klasu skupljem modelu, a centralna konzola potpuno je redefinisana i sadrži novi, veliki ekranom multimedijalnog sistema.

Zapremina prtljažnika manja je nego kod ix35 ali i pored toga iznosi pristojnih 513 litara.
Što se tiče dimenzija, Hyundai Tucson nešto je veći od prethodnika. Vozilo je dugačko 4.475 mm (+65mm), široko 1.850 mm (+30mm) i visoko 1.645 mm (-10mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 30 mm i sada iznosi 2.670 mm.

Kada u drugoj polovini 2015. stigne u prodajne salone, Hyundai Tucson imaće u ponudi pet motora. Osnovni atmosferski benzinac, 1.6 GDI sa 135 ks (99 kW), uparen je sa šestobrzinskim manuelnim menjačem.

Na raspolaganju će biti i snažnija, turbo verzija iste radne zapremine, snage 176 ks (129 kW). Ovaj motor biće dostupan i sa opcionim sedmostepenim menjačem sa duplim kvačilom.
Bazni 1.7 litarski CRDi, kao i do sada, proizvodi 115 ks (85 kW), a snaga se prenosi na točkove pomoću šestostepenog manuelnog menjača.

Turbo dizel motor zapremine 2.0 litra i dalje će biti dostupan u dve verzije - sa 136 ks (100 kW) i sa 184 ks (100 kW). Standardna varijanta i u ovom slučaju je manuelni menjač sa 6 brzina, dok je na raspolaganju i opcioni sa duplim kvačilom.

Hibridni dizelaši

Hyundai je u Ženevi predstavio i Tucson 48V Hybrid. U pitanju je verzija čiji se pogonski sistem sastoji od pomenutog turbo dizel motora sa 136 ks (povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem) i elektromotora koji proizvodi 14 ks.

Ukupna kombinovana snaga iznosi 150 ks, a maksimalni obrtni moment dostiže 413 Nm. Korejski proizvođač tvrdi da je emisija CO2 zahvaljujući upotrebi elektromotora u vožnji spuštena na 109 g/km.
I to nije sve kada je reč o iznenađenjima, jer je Hyundai izložio i Plug-In hibridni model. Za pogon je zadužen 1.7 litarski dizelaš sa 115 ks i sedmostepenim menjačem sa duplim kvačilom, i elektromotor od 68 ks koji snagu prenosi na zadnje točkove, čime se dobija 4x4 pogon.

Automobil je opremljen litijum-jonskim baterijama od 10,7 kWh i može da se kreće isključivo na električni pogon, pri čemu autonomija iznosi do 50 km.

Ukupna kombinovana snaga sistema je 183 ks, a najveći obrtni moment 474 Nm. Prema fabričkim podacima, Plug-In hibrid emituje svega 48 g CO2 po km.

Unapređena bezbednost

Za bezbednost putnika u novom Hyundaiju Tucson brinu se brojni sistemi asistencije, kao što je Smart Parking Assist, zatim sistem automatskog kočenja u slučaju mogućeg sudara, sistem koji pomaže vozaču da ostane u saobraćajnoj traci kojim se kreće, detektor drugih vozila koja se nalaze u mrtvom uglu...

Pratite naš specijal - Sajam u Ženevi 2015.

Više fotografija sa Hyundaijevog ali i sa drugih štandova ženevskog salona pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: