Goodyear napravio gumu koja proizvodi struju

Na auto-salonu u Ženevi predstavljen je futuristički konceptualni pneumatik BH-03 koji ima mogućnost da sopstvenu deformaciju i vibracije tokom kretanja vozila pretvori u električnu energiju. Pneumatik je razvijen u Centru za inovacije kompanije Goodyear.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

08:02

Default images
Foto: YouTube screenshot

S obzirom da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ova inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

Pneumatik generiše električnu energiju koja može da se koristi za napajanje baterija u automobilima sa električnim ili hibridnim pogonskim sistemom, objašnjavaju u kompaniji Goodyear.

Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dve vrste materijala koji se koriste u izradi gume.

Prva vrsta su termoelektrični materijal koji generišu struju tako što upijaju svetlost i toplotu iz okoline dok je točak nepokretan, što je crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene, koristi toplotu koja se stvara pri kotrljanju.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskom.
Foto: YouTube screenshot
Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja čini unutrašnju strukturu pneumatika. Dodatna pogodnost je što ta unutrašnja struktura može da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što predstavlja alternativu "run-flat" gumama koje se danas koriste na nekim modelima automobila.

Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost gume na proklizavanje na mokroj podlozi ali i služi za apsorpciju buke.

"Na razvoj koncepta pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije", kaže Žan-Pjer Žezet, direktor Goodyear Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

"Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo, jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju", dodao je Žezet.

Za sada, pneumatik BH-03 je isključivo konceptualne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi.

Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drugačijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za budućnost, kažu u ovoj kompaniji.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: