Pogledajte kako se pravi automobil na vodonik (VIDEO)

Toyota je nedavno pokrenula serijsku proizvodnju modela Mirai, svog prvog automobila koji kao pogonsko gorivo koristi vodonik. Mirai se izrađuje u u fabrici Motomači u Japanu, a kompanija je objavila nekoliko kratkih video snimaka na kojima su prikazane pojedine faze procesa proizvodnje ovog vozila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

08:48

Default images

Mada prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon Mask, ne misli tako, Toyota je potpuno uverena da automobili sa pogonom na vodonične gorivne ćelije imaju budućnost.

Japanska kompanija omogućila nam je da zavirimo u pogon u kome se izrađuje njihov prvenac sa vodoničnim gorivnim ćelijama. Na preuređenoj proizvodnoj liniji na kojoj se prethodno sklapao Lexus LFA, dve godine nakon prestanka proizvodnje tog super-sportski modela, montira se Toyota Mirai.

Prvi video prikazuje unutrašnjost fabrike:



Postupak proizvodnje sastoji se od tri glavne etape.

U prvoj fazi u automobil se ugrađuju električne instalacije, komponente instrument table, zadnje svetlosne grupe, baterije za skladištenje električne energije, tapacirug krova:



Druga faza između ostalog podrazumeva ugradnju vodoničnih gorivnih ćelija, rezervoar za vodonik (čija hermetičnost se proverava pomoću helijuma), motor, prenosni sistem:



U završnoj etapi proizvodnje modela Mirai, instaliraju se delovi unutrašnjosti vozila, poput sedišta, volana, postavljaju se vetrobranska stakla, kompletiraju i pričvršćuju vrata:



Na kraju, gotov automobil prolazi rigoroznu kontrolu kvaliteta:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: