Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI AWD

U vremenu kada su SUV modeli i krosoveri sve popularniji, neki automobili se jednostavno ne prepuštaju trendu. Svojom raznovrsnošću i atraktivnom pojavom privlače kupce koje su konkurentski modeli drugih brendova davno izgubili.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

14:37

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Opel Insignia je i dalje jedna od omiljenih limuzina ne samo u Srbiji.

Za to je zaslužan njen dizajn, zbog koga je mnogi ubrajaju među najlepše Opelove modele ikada.

Nedavno je restilizovana a mi smo imali priliku da testiramo limuzinu i to sa OPC paketom opreme, koji Insigniju čini još atraktivnijom tako da se na prvi pogled vrlo malo razlikuje od pravog OPC (Opel Performance Center) modela.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4920/1856/1522 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2737 mm
Ovaj put testiramo još jednu nesvakidašnju verziju Insignije – Country Tourer.

U odnosu na ostale karavan verzije, razlikuje po svom "ofroud" izgledu, sa mnoštvom dodataka na karoseriji koji su tu više iz estetskih nego iz praktičnih razloga.

Branici su dizajnirani u stilu terenaca a dodati su i plastični rubovi oko točkova i na sajtnama koji bi auto trebalo da zaštite od grebanja prilikom vožnje van asfaltiranih puteva.
Ovakva "terenska" Insignia dostupna je sa nekoliko različitih motora, ali i u varijantama sa standardnim pogonom na prednje i sa pogonom na sva četiri točka, koju smo mi testirali.

Gama motora je zaista vrlo široka, tako da najjači benzinac ima dve hiljade kubika i 250 "konja", dok je najjači dizelaš 2.0 bi-turbo sa 195 KS.

Mi smo vozili slabijeg dizelaša sa 163 konjske snage i automatskim šestostepenim menjačem.
Opel Insignia je auto koji zaista pleni svojim izgledom a da bi utisak bio potpun, mora da ima felne što većeg prečnika.

Konkretno, testirani Country Tourer je na sebi imao "osamnaestice", koje uopšte ne deluju preveliko.
Osim toga, na spisku dodatne opreme su i mnogi drugi detalji, kao što je bež koža u enterijeru.

Generalno, izbor boje i materijala je nešto što u velikoj meri utiče na ukupan utisak o automobilu.
Sa gomilom korisne opreme i kožnim sedištima, naša Insignia je izazivala ubrzan puls i kod zakletih uživalaca premijum segmenta.

I to s razlogom.
Auto je opremljen svim mogućim sistemima za pasivnu i aktivnu bezbednost, u šta su uključeni adaptivni tempomat sa radarom koji sam održava odstojanje od vozila ispred tako da sam koči i ubrzava, zatim, tu je sistem za automatsko kočenje u slučaju neposredne opasnosti od sudara, sistemi za upozorenje prilikom napuštanja kolovozne trake, detekcija vozila u mrtvom uglu, radarski senzor za upozorenje na nailazak vozila dok se isparkiravate, kamera za čitanje saobraćajnih znakova…
Kada se svemu tome dodaju vrhunski audio sistem marke Bose i kožna sedišta sa kompletnim enetrijerom u bež boji, zaista je teško ostati ravnodušan.

Što se tiče mehanike i inženjeringa, Insignia je vrlo solidno konstruisan auto i teško je naći veću manu po tom pitanju.
Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI: zapremina 1956 ccm; snaga 120 kW (163 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
Oslanjanje je prilično meko podešeno za moderne nemačke modele a motor sa 163 KS je dovoljno snažan za 1.840 kilograma tešku limuzinu.

Njena masa je uočljiva tek prilikom kočenja.

Ubrzanja su, uprkos povećanoj masi, i dalje takva da vas Insignia zalepi za sedište a 4x4 sistem je tu da dodatno pruži dobro prijanjanje u brzim prolascima kroz krivine.
Touch-pad komande za multimedijalni sistem smeštene su iza ruèice automatskog menjaèa
O automatskom menjaču sa šest brzina smo već pisali ali ukratko ćemo ponoviti da je veoma inteligentan i brz u skladu sa trenutnim potrebama vozača za ubrzanjem.

Tačno je da podiže potrošnju ali komfor koji pruža mora ima svoju cenu.
Standardna Insignia bez pogona na svim točkovima sa ovim motorom i menjačem troši oko osam litara po gradu, a sa 4x4 pogonom zbog povećane mase i komplikovanijeg sistema prenosa troši i litar i po više.

Na autoputu pri 130 km/h ta cifra se kreće oko sedam litara.
Velika količina luksuzne opreme i njena povoljna cena toliko okupira pažnju da je Insignia tema za razmišljanje čak i onih potencijalnih kupaca koji nisu ljubitelji vozila marke Opel.

Naravno, bez svega toga se može, ali ipak drastično menja karakter automobila i kompletnu atmosferu.
Prtljažnik: 540 l
I za sam kraj da pomenemo i onu drugu suštinu Insignije – mesta ima na pretek i napred i pozadi a prostora vam neće zafaliti ni u prtljažniku.

Doduše, treba reći da je njegova zapremina praktično ista kod modela sa 5 i standardnog karavana – 530, odnosno 540 litara.

Poređenja radi, limuzina ima gepek zapremine 500 litara.
Ukoliko vam je Insignia zapala za oko a ograničeni ste sa budžetom, trenutno je u ponudi akcijska limuzinska verzija sa baznom opremom.

Sa benzinskim motorom može da se nabavi već od 16.795 evra, dok je cena dizelaša od 18.750 evra.

Pri tome treba imati u vidu da bazna oprema sasvim solidna.
Ukoliko želite pogon na sva četiri točka, može se poručiti i u standardnoj Insigniji sa cenom od oko 30 hiljada evra, sa 2.0 dizelašem od 163 KS.

Najjeftiniji Country Tourer, sa prednjim pogonom i 1.6 turbo-benzincem od 170 KS košta oko 27 hiljada evra.

Cena modela sa 2.0 CDTI motorom, 163 KS i pogonom na sva 4 točka, bez dodatne opreme, iznosi 33.802 evra, a specijalni primerak sa testa zbog opcione doplatne opreme može da bude skuplji i za nekoliko hiljada evra.

Kompletan cenovnik Insignije možete naći na Opelovom zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI AWD
zapremina motora 1956 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4920/1856/1522 mm
međuos. rastojanje 2737 mm
prtljažnik 540 l
rezervoar 70 l
masa 1840 kg
pneumatici 245/45 R 18
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,4 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 5,1/6,4/8,7 l/100 km
emisija CO2 164 g/km
Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzori za farove sa detekcijom tunela, senzor za kišu, elektrohromatski retrovizor, elektropodesivi retrovizori, maglenke, elektropokretači prednjih i zadnjih prozora, sedište suvozača podesivo po visini, štitnik za sunce sa osvetljenim ogledalom, kožni volan, tempomat sa limiterom brzinem, centralni naslon za ruke pozadi, radio CD/MP3 sa 7 zvučnika, električna parkirna kočnica, pomoć pri kretanju uzbrdo, alu felne 18 inča, upravljač presvučen kožom, električna parkirna kočnica

Opcije: "paket pomoći za vozača 2" (atermički vetrobran, indikator za praćenje rastojanja od vozila ispred, sistem upozorenja od čeonog sudara, prepoznavanje znakova na putu, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar sa vozilom ispred i automatsko kočenje, LED dnevna svetla, automatska duga svetla, adaptivni tempomat sa sistemom stani/kreni), prednji i zadnji parking senzori, elektro-preklapanje retrovizora, ksenonski farovi, prednja elektro-podesiva sedišta sa memorijom, radio "Intellilink RF900 Navi" sa tač-pedom, Bose premijum ozvučenje, kamera za vožnju unazad, električna utičnica od 220V pozadi, "paket vrhunske opreme za klimatizaciju" (automatsko odmagljivanje prozora sa senzorom vlažnosti, atermički vetrobran, ventilacioni otvori za zadnja sedišta, zadnja utičnica za napajanje, filter za pročišćavanje vazduha)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: