VW Touran za 2015: Veći, komforniji, štedljiviji...

Osim što donosi savremeniji dizajn, nova, treća generacija modela Touran ima i drugačiju mehaničku platformu, ali i više prostora u kabini od prethodnika.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

10:50

Default images

Mnogi će reći da se dve generacije Volkswagenovih automobila često isuviše malo razlikuju, pa bi se pre moglo govoriti o redizajnu postojećeg nego o potpuno novom modelu.

Touran za 2015. preuzeo je stilske elemente od aktuelnog Golfa sedme generacije i novog Passata, pa će od onih kojima se takav dizajn ne sviđa trpeti iste kritike kao i pomenuta dva modela.

Ipak, ne može se reći da automobil nije moderniji i interesantniji od aktuelne verzije, kako spolja, tako i u unutrašnjosti, koja sada deluje luksuznije.
Novi Touran biće dostupan u verzijama sa 5 i 7 sedišta, a svojim dimenzijama i funkcionalnošću pozicioniraće se između novog Golfa Sportsvan i restilizovanog modela Sharan.

Jedna od najznačajnijih novina na Volkswagenu Touran je univerzalna MQB platforma, koju deli sa brojnim modelima iz VW grupcije.
Zahvaljujući novoj mehaničkoj osnovi, automobil je porastao u dužinu za 130 mm (4.527 mm), od čega je 113 mm otišlo na povećanje međuosovinskog rastojanja (2.791mm), što se direktno odrazilo na komfor putnika u vožnji.

Povećana je i širina vozila i to za 41 mm (1.814 mm), dok je Touran sada niži za 6 mm (1.628 mm).
S obzirom da svaka sledeća generacija savremenih vozila ima više elektronike, novih sadržaja i bezbednosnih sistema, smanjenje mase za 62 kg može se takođe smatrati uspehom.

Praktičnost i funkcionalnost kabine poboljšani su zahvaljujući novom sistemu za obaranje zadnjeg reda sedišta koji omogućava da se preklapanjem naslona dobije ravan pod.

Verzija sa 5 sedišta ima na raspolaganju 1.040 l korisnog prostora za odlaganje prtljaga (kada se iskoristi do visine krova), a Volkswagen je u kabini izbrojao čak 47 različitih pretinaca i odeljaka za sitnice.
Smanjenje mase, zajedno sa poboljšanom aerodinamikom (koeficijent otpora vazduha je 0,296) i ekonomičnim motorima sa stop-start sistemom i rekuperacijom energije kočenja, doprinelo je da novi Touran ima manju potrošnju i do 19% u poređenju sa aktuelnim modelom, tvrde u nemačkom proizvođaču.

U početku, u ponudi će se naći tri turbo-benzinca i tri TDI motora. Osnovna benzinska varijanta je 1.2 TSI sa 110 ks, a kome to nije dovoljno, može da se odluči za 1.4 TSI sa 150 ks ili 1.8 TSI sa 180 ks.
Dizel opcije počinju od 1.6 TDI verzije sa 110 ks, a nastavljaju se sa dva 2.0 TDI motora koji proizvode 150, odnosno 190 ks.

Snaga se na točkove prenosi pomoću standardnog šestobrzinskog manuelnog ili opcionog sedmostepenog menjača sa duplim kvačilom (DSG).
Sistemi sigurnosti obuhvataju adaptivni tempomat, automatsko kočenje nakon eventualnog udesa, kako bi se izbegli sekundarni sudari i povrede putnika, sistem upozorenja na mogući sudar pri manjim brzinama i automatsko kočenje ako vozač ne reaguje na alarm...

Kupcima su na raspolaganju i brojne pogodnosti koje povećavaju komfor u eksploataciji vozila, kao što je otvaranje vrata prtljažnika pomoći senzora - dovoljno je mahnuti stopalom ispod zadnjeg branika, zatim trozonski klima uređaj, MirrorLink sistem za povezivanje mobilnih uređaja i dr.

Volkswagen Touran za 2015. imaće svetsku premijeru u Ženevi, početkom marta, a u prodajnim salonima naći će se u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: