Kia predstavila Cee'd GT Line i novi turbo-benzinac

Na sajmu automobila u Ženevi predstavljena je nova GT linija modela Cee'd koji će u gami Kije zauzeti mesto između standardne i sportske GT verzije ovog modela.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

09:50

Default images

Pored vidljivih dorada na enterijeru, Cee’d GT Line dobija i Kijin novi 1.0 litarski T-GDI turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem, kao i novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom.

GT Line biće na raspolaganju u sve tri varijante karoserije – kao petovratni Cee’d, Pro_cee’d sa 3 vrata i karavanski Cee’d Sportswagon:



Spoljašnjost GT Line nadovezuje se na dizajn modela Cee’da GT, sa LED dnevnim svetlima u obliku "kocki" i većim prednjim branikom.
Na zadnjem delu vozila kod hečbeka sa 5 vrata i modela Pro_cee’d izdvaja se GT branik i dve izduvne cevi na krajevima, dok Sportswagon ima dvostruku izduvnu cev na desnoj strani i zadnji difuzor.

Sve tri GT Line varijante serijski su opremljene aerodinamičnim dodacima na pragovima, zadnjim LED svetlima i novim 17 inčnim aluminijumskim felnama.
Unutrašnjost Cee’d-a GT Line upotpunjena je kvalitetnijim materijalima, koji unose u kabinu sportski ambijent, inspirisan enterijerom modela Cee’d GT i Pro_cee’d GT.

Kontrolna tabla je pored ostalog dobila i novo aluminijumsko start-stop dugme za startovanje motora, GT-ovski dizajn instrumenata i hromirane okvire ventilacionih otvora i prekidača za podizanje stakala.

Novi turbo-benzinac sa 120 konja

1.0 T-GDI motor
Pored premijere Cee’d GT Line modela, Kia će predstaviti i potpuno novi 1.0 T-GDI motor. Reč je o trocilindrašu, koji je napravljen sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisija CO2.

Ovaj motor proizvodi 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta i nudi niže emisije CO2 u odnosu na 1.6 GDI motor iz standardnog Cee'd-a, a trenutno je u procesu homologacije, koja će biti gotova do dolaska GT Line modela na tržište.

U GT Line modeilma, novi motor je standardno uparen sa stop-start sistemom (ISG) i manuelnim šestobrzinskim menjačem.

Kijin turbo motor, razvijen u njihovom centru za istraživanja i razvoj Namyang u Južnoj Koreji, i donosi sistem direktnog ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom, napredno hlađenje motora i integrisan izduvni kolektor, koji je zadužen za niže emisije.

Time se počela da se realizuje Kijina strategija održivog "daunsajzinga" motora, jer će se 1.0 T-GDI u budućnosti naći i u drugim modelima koji se prodaju na evropskom tržištu.

Više snage i efikasniji dizel motor

Osim novog turbo-benzinca, za potrebe GT Line modela dorađen je i 1.6 litarski CRDi dizelaš. Snaga je sa 128 KS povećana na 133 KS, a obrtni moment sa 265 na 285 Nm.

Neznatnim povećanjem performansi obrtni moment je na raspolaganju već pri malim brzinama, što omogućava lagano ubrzavanje u svim uslovima vožnje.

Novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom

Novi sedmostepeni DCT menjaè
Cee’d GT Line donosi još jednu tehnološku novost - sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT). Kijin novi DCT naći će se u ponudi GT Line modela sa 1.6 litarskim CRDi dizel motorom snage 133 KS.

Novi menjač takođe je razvijen u Kiji i napravljen tako da omogući manju potrošnju goriva, sportskiju vožnju karakterističnu za manuelni prenos, ali i udobnost i uglađenost automatskog menjala.

Kijini inženjeri očekuju da će novi DCT imati manju emisiju i manju potrošnju goriva u odnosu na automatski menjač sa 6 brzina.

Nakon Cee’d GT Line modela, novi DCT ubuduće bi trebalo da se nađe i u većini ostalih Kija.

Početak prodaje automobila iz serije Kia Cee’d GT Line u Evropi planiran je krajem 2015. godine, a kao i svi ostali modeli ovog proizvođača imaće sedmogodišnju fabričku garanciju (ili do 150.000 pređenih km).

Više fotografija sa ženevskog sajma automobila pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: