HR: Zarađuju tako što preprodaju nove automobile u EU

U Hrvatskoj je sve prisutnija praksa koju neki nazivaju "jednodnevnim registracijama" vozila, po kojoj se automobili kupljeni po nižim cenama i registrovani u toj zemlji u kratkom roku prodaju na tržištima Evropske unije za veći novac.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

14:02

Default images

Prema pisanju Tportala, proizvođači utvrđuju cenu automobila za svako pojedačno tržište s obzirom na standard u konkretnoj zemlji. Kako je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU, cene automobila su među najnižim, čak do 30 odsto niže nego, recimo, u Skandinaviji.

Mnogi dileri su takvu situaciju iskoristili i prodaju bazirali na tome da se nov automobil, kupljen i registrovan u Hrvatskoj, odmah proda kao "polovan" poznatom kupcu u nekoj od zemalja u kojoj su cene znatno više.

Agan Begić, iz agencije Promocija Plus, navodi da automobilske trgovačke kuće deo novih vozila uvezenih i kupljenih od proizvođača registruju u Hrvatskoj, a zatim ih uglavnom roku od 90 dana prodaju poznatim kupcima u drugim zemljama EU.

Ta je operacija potpuno zakonita, a prodavci zarađuju na razlici između cene za hrvatsko tržište i cenama u zemljama gde realizuju "damping" prodaju. Pored toga, pripada im i povraćaj dela i PDV-a, kaže Begić.

Prema njegovim rečima, takva poslovna praksa u Hrvatskoj još nije toliko raširena da bi značajno uticala na volumen tržišta, za razliku od Slovenije, gde je, kako tvrdi, dostigla 30 odsto ukupne prodaje. Begić kaže da je veoma slična situacija i sa automobilima rent-a-car agencija, koji nakon letnje sezone odlaze na strana tržišta.

U 2014. godini, u Hrvatskoj je prodato 33.962 putničkih automobila, što je 22,1 odsto ili 6.160 automobila više nego 2013. godine. Prodaja u januaru 2015. dostigla je 2.424 novih vozila, što predstavlja rast od 16,5 posto, ili za 344 vozila više nego u istom mesecu prethodne godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: