Ford predstavio Focus RS za 2015.

Na sajmu u Ženevi premijeru je imao Ford Focus RS za 2015. Za razliku od modela prethodne generacije, kod koga se snaga motora prenosila isključivo na prednju osovinu, novi Focus RS ima pogon na sva 4 točka.

Izvor: B92

Sreda, 04.02.2015.

08:51

Default images

Treća generacija Focusa RS ujedno je i najsnažnija do sada.

Za pogon je upotrebljen četvorocilindrični 2.3 litarski EcoBoost, koji, kako kažu u Fordu, "proizvodi preko 320 ks (235 kW)".
Motor je u stanju da se "vrti" na 6.800 obrtaja, a povezan je sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Američka kompanija još uvek nije otkrila performanse automobila. Poređenja radi, prethodni Focus RS opremljen 2.5 litarskim motorom sa 301 ks od 0 do 100 km/h stiže za 5,9 s, pa treba očekivati da će novi model biti još brži.
Da bi svih "320+" ks novog modela bilo iskorišćeno na pravi način, Ford je odlučio da uvede takozvani Dynamic Torque Vectoring pogon na sva 4 točka.

Ovaj sistem omogućava da se do 70% obrtnog momenta distribuira na zadnju osovinu, gde se, prema potrebi, snaga takođe može raspoređivati na svaki od točkova.

Ford objašnjava da je na taj način unapređena upravljivost i stabilnost automobila u krivinama, naročito pri velikim brzinama.
Focus RS ima specijalno sportsko oslanjanje koje se može podesiti za vožnju po trkačkoj stazi.

U saradnji sa kompanijom Michelin razvijene su gume za visoke preformanse, dimenzija 235/35 R19. Automobil je standardno opremljen pneumaticima Pilot Super Sport, dok su za pistu na raspolaganju opcione Pilot Sport Cup 2 gume.
Kupci će moći da biraju između 4 posebne boje spoljašnjosti: Nitrous Blue, Frozen White, Absolute Black i Stealth Gray, dok je primerak sa fotografija iz promotvnih razloga ofarban u Liquid Blue nijansu koju smo videli na konceptu novog Forda GT.

Kako je saopštio Ford, treća generacija Focusa RS biće globalni model, a datum početka prodaje i cena biće objavljeni naknadno.

Pogledajte galeriju fotografija sa ženevskog auto-salona.

Više informacija sa sajma automobila u Ženevi možete pročitati u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: