Chevrolet predstavio novu generaciju električnih vozila

Chevroletove premijere na sajmu u Detroitu pokazuju da ovaj proizvođač veruje u budućnost automobila na električni pogon. Na najvećem američkom auto-salonu predstavljena je druga generacija modela Volt i kompaktni, pristupačni elektromobil - Bolt.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

11:20

Default images

Dok se pojedini proizvođači, poput Toyote, Honde, Mercedesa, fokusiraju na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija, Chevrolet usavršava vozila koja za pogon koriste baterije i elektromotore.

Na sajmu automobila u Detroitu premijeru je imala druga generacija Chevroleta Volt.



Reč je o elektromobilu sa produženim radijusom kretanja, koji osim elektromotora ima i konvencionalni benzinski motor.

Benzinac se, međutim, ne koristi za pogon automobila već samo kao pomoćni generator električne energije.
U poređenju sa prvom generacijom, koja je imala brata blizanca - Opel Amperu, novi Volt ima savremeniji dizajn koji ga više približava izgledu klasičnih modela sa benzinskim ili dizel motorima.

Ukratko - Volt je izgubio onaj jedinstveni stilski izgled kojim se izdvajao od drugih automobila.
Sličan pristup primenjen je i u enterijeru. Unutrašnjost vozila na prvi pogled ne razlikuje se od kabine bilo kog savremenog modela sa konvencionalnim pogonom.

Putnicima je na raspolaganju jedno mesto više, pa umesto dosadašnja 4 zasebna sedišta automobil pruža mogućnost prevoza 5 osoba.

Chevrolet je novi Volt opremio MyLink multimedijalnim sistemom i velikim centralno postavljenim ekranom osetljivim na dodir a kao i kod prethodne generacije, zadržan je koncept digitalne instrument table.
Pogonski sistem sastoji se od litijum-jonske baterije kapaciteta 18,4 kWh, električnog motora i 1.5 litarskog četvorocilindričnog benzinca koji služi za dopunu baterije električnom energijom.

Chevrolet se pohvalio da je nova pogonska grupa lakša za 45 kg nego kod Volta prve generacije, ali i da je 12 odsto efikasnija.
Automobil je i startniji, pa mu je za ubrzanje od 0 do 48 km/h (0-30 milja na sat) potrebno 2,6 s, dok iz stanja mirovanja do brzine od 96 km/h (60 milja na sat) stiže za 8,4 s.

Pogonski, električni motor proizvodi 151 ks (111 kW) i 398 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a snaga benzinca iznosi 102 ks (75 kW). Kao što smo već napomenuli, nije u pitanju klasičan hibrid, već se za kretanje vozila koristi samo elektromotor.
Bez pomoći benzinca, Volt prelazi razdaljinu do 80 km, a kada se isprazne baterije i uključi benzinski motor koji generiše električnu energiju, automobil ima maksimalnu autonomiju do 676 km. Najveća brzina koju Chevrolet Volt razvja je 157 km/h.

Kada se automobil ne koristi, baterije se mogu dopuniti na električnoj utičnici. Za potpunu dopunu potrebno je 13 sati, ako se koristi priključak od 120 V, odnosno 4,5 sati ako je napon 240 V.
Novi Volt stiže u prodajne salone u SAD u drugoj polovini 2015. godine, kada će biti poznata i njegova cena.

Chevrolet Bolt EV Concept

Chevrolet je u Detroitu izložio i koncept Bolt, koji na prvi pogled podseća na BMW-ov električni model i3.



Bolt je električni hečbek sa 5 vrata a u proizvodnji su korišćeni laki materijali poput aluminijuma, magnezijuma i ugljeničnih vlakana, kako bi automobil imao što manju masu.

Da bi se dodatno smanjila potrošnja struje, za farove i stop svetla upotrebljena je LED tehnologija.
Točkovi su pomereni na krajeve automobila, čime je dobijen veći prostor za smeštaj putnika u kabini.

Obezbeđena je dobra preglednost zahvaljujući velikim staklenim površinama, a panoramski stakleni krov omogućava nesmetan pogled na nebo.
Chevrolet nije objavio detaljne specifikacije ovog električnog koncepta, ali je saopšteno da je Bolt u stanju da pređe i više od 320 km sa jednim punjenjem baterija.
Produkcijska verzija trebalo bi da ima početni cenu od 30.000 dolara (oko 25.000 evra) i da se suprotstavi BMW-u i3 na američkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: