Kako će izgledati BMW-ovi farovi budućnosti?

Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu, BMW je predstavio M4 Concept Iconic Lights sa svetlosnom tehnologijom koja će se u budućnosti naći i u serijskim modelima a koja će povećati bezbednost u noćnoj vožnji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

16:41

Default images

BMW je polovinom 2014. prvi uveo laserske farove u jedan produkcijski model - hibridni i8. U međuvremenu, kompanija je nastavila da razvija ovu tehnologiju.

Najnovija dostignuća u oblasti farova i stop svetala prikazana su na prototipu M4 Concept Iconic Lights u Las Vegasu. Unapređeni laserski farovi sadrže duga svetla koja imaju domet do 600 m a zahvaljujući senzorima sistem na vreme uočava vozila koja dolaze u susret (ili koja se kreću ispred automobila u istom smeru), i izuzima ih iz svetlosnog snopa kako njihovi vozači ne bi bili zaslepljeni.
Farovi su opremljeni i infracrvenim senzorima koji omogućavaju vozaču da znatno ranije uoči čoveka ili životinju pored puta, nego kada vozilo ima standardne farove.

Osim toga, svetlosni snop je u stanju da uz pomoć GPS sistema promeni svoj pravac u zavisnosti od pravca pružanja puta kojim se auto kreće.
Laserski farovi u stanju su i da "premere" širinu saobraćajne trake kada primete suženje na delu puta ispred automobila tako da sistem može da upozori vozača ako proceni da je traka previše uska za bezbedan prolazak vozila.
BMW je predstavio i nove zadnje svetlosne grupe koje sadrže OLED tehnologiju (organske svetleće diode). U kompaniji kažu da sloj organske materije koja služi kao svetlosni izvor ima debljinu od 1,4 mm.

OLED se koristi kako za stop svetla tako i za pokazivače pravca, a mediji prenose da će BMW početi da ih ugrađuje u produkcijske M modele u 2016. godini.

Pogledajte demonstraciju BMW-ovih farova budućnosti:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: