EuroNCAP: Koji automobili su bili najbezbedniji u 2014?

Nezavisna evropska organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbednosti vozila testirala je u 2014. godini 40-ak novih modela automobila. Kriterijumi su dodatno pooštreni u odnosu na prethodnu godinu pa je manje od polovine ispitanih vozila dobilo maksimalnih 5 zvezdica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

08:50

Default images

EuroNCAP je sumirao rezultate testova iz 2014. i proglasio pobednike u oblasti bezbednosti u pet kategorija.

Veliki porodični automobili

Mercedes C klase
Prema rezultatima koji su dobijeni na osnovu testova sudara, a uzimajući u obzir i elektronske sisteme asistencije, najbezbedniji novi model u klasi "veliki porodični automobili" je Mercedes C klase.



Najnovija generacija Mercedesove kompaktne limuzine zabeležila je 92% uspešnosti u oblasti zaštite odraslih putnika, 84% kada je reč o bezbednosti dece u vozilu, dok je automobil postigao skor od 77% na polju zaštite pešaka i 70% za elektronske sisteme bezbednosti (Safety Assist).

Svi testirani modeli u ovoj kategoriji (pored C klase, tu su i Ford Mondeo, Subaru Outback i VW Passat) osvojili su maksimalnih 5 zvezdica.

Mali porodični automobili

Nissan Qashqai
EuroNCAP svrstao je u ovu kategoriju vozila široku paletu automobila, od kompaktnih hečbek i sedan modela, preko mini-van vozila, do krosovera.

U 2014. godini za najbezbedniji "mali porodični automobil" proglašen je Nissan Qashqai.



Najuspešniji Nissanov automobil na evropskom tržištu dobio je 88% bodova za bezbednost odraslih putnika, 83% za bezbednost dece, 69% za pešake i 79% za sigurnosne sisteme.

Pet zvezdica je osvojio još jedan novi model ovog japanskog proizvođača, Nissan Pulsar, ali i BMW Serije 2 ActiveTourer i hibridni Audi A3 Sportback e-tron.

Mali MPV automobili

VW Golf Sportsvan
U pitanju je takođe raznovrsna kategorija vozila, sastavljena iz nekoliko segmenata, u koje spadaju pojedini pod-kompaktni automobili, ali i mini-van vozila niže srednje klase i putničko-privredna vozila kao što je recimo Peugeot Partner.

EuroNCAP ovde nije imao mnogo dileme s obzirom da je jedini model sa svih 5 zvezdica bio VW Golf Sportsvan - nova generacija automobila nekada poznatog kao Golf Plus.



Golf Sportsvan najvišu ocenu za bezbednost zaslužio je zahvaljujući skoru 87% za odrasle putnike, 85% za decu, 62 za bezbednost pešaka i 73 odsto za elektronske sisteme asistencije.

Mala terenska vozila

Land Rover Discovery Sport
Reč "mala" u imenu ove kategorije treba uzeti sa rezervom, jer su u nju uvršteni i modeli kao što je Nissan X-Trail ili Porsche Macan.

Pobedu je odneo Land Rover Discovery Sport, koji je zabeležio 93% uspešnosti u zaštiti odraslih putnika, 83 odsto za bezbednost dece, 69 za pešake i 82% za sigurnosne sisteme.



Ipak, treba naglasiti da je svih 6 modela iz ove kategorije osvojilo maksimalnih 5 zvezdica. Osim pomenutih vozila, tu su bili još i Jeep Renegade, Lexus NX, i Mercedes GLA.

Supermini automobili

Škoda Fabia
Najbrojnija grupa testiranih vozila obuhvata modele iz takozvanih A i B segmenata, odnosno male gradske automobile.

Titula najbezbednijeg modela iz ove kategorije pripala je Škodi Fabiji, koja je ujedno i jedini "supermini" sa 5 zvezdica na EuroNCAP testu u 2014. od 14 ispitanih automobila.



Fabia je najvišu ocenu dobila zahvaljujući skoru od 81% u oblasti bezbednosti odraslih, 81 za bezbednost dece, 69 za pešake i 69 odsto za sigurnosne sisteme
Lexus NX
U 2014. godini EuroNCAP je testirao 5 modela sa alternativnim pogonskim sistemima. Među njima su bila 3 električna automobila i 2 vozila sa hibridnim pogonom.

Najbolji rezultat ostvario je hibridni SUV, Lexus NX, koji je bio za nijansu bolje ocenjen od Tesle S a oba modela osvojila su maksimalnih 5 zvezdica.



EuroNCAP svake godine uvodi nove, strože kriterijume u svoja testiranja. U 2014. u testove je uvršteno i ispitivanje AEB sistema za automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara.

Osim toga, veći akcenat stavljen je i na druge tehnologije koje utiču na povećanje bezbednosti u vožnji i izbegavanje sudara sa drugim vozilima.

Da li i koliko razmišljate o bezbednosnim karakteristikama vozila prilikom kupovine novog ili polovnog automobila? Da li ste spremni da izdvojite više novca da biste vozili bezbedniji automobil sa većim brojem vazdušnih jastuka i dodatnim sistemima aktivne bezbednosti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: