Mercedes: Nisu nam potrebni Tojotini patenti

Izvršni direktor Daimlera, Diter Ceče, rekao je da ta kompanija nije zainteresovana za patente koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija a koje je Toyota nedavno ponudila proizvođačima automobila na besplatno korišćenje.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

07:40

Default images
Diter Ceèe predstavlja koncept Mercedes F 015 u Las Vegasu

"Ponuda koju je iznela Toyota predstavlja marketinški potez sličan odluci šefa Tesla Motorsa, Ilona Maska, da odustane od zaštite svojih patenata za električne automobile", smatra prvi čovek Mercedesa.

U intervjuu za nemačku novinsku agenciju DPA, Ceče je izjavio i da je Mercedesova tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija na istom nivou kao i ona koju je razvila Toyota.
Prva generacija Mercedesa B klase sa pogonom na vodonik
Podsećamo, japanski proizvođač je u sredu 7. januara na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu objavio da će kompanijama, koje bi želele da iskoriste tehnologiju primenjenu na prvom Toyotinom produkcijskom automobilu sa pogonom na vodonik, besplatno ponuditi oko 5.680 patenata.

Na istom sajmu Mercedes je predstavio koncept robotizovanog automobila budućnosti, F015, koji za pogon takođe koristi vodonik.

Najznačajnija karakteristika ovog energenta je to što kao nusprodukt sagorevanja u gorivnim ćelijama automobila nastaje samo vodena para koja ne zagađuje atmosferu.

Sa druge strane, dobijanje vodonika koji se koristi kao gorivo još uvek je veoma skup proces, što predstavlja problem proizvođačima automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: