Opel Insignia 2.0 CDTI Cosmo

Sudeći po brojnim komentarima domaće javnosti, Opel Insignia je jedan od najlepših i najpoželjnijih modela u srednjoj klasi. Nedavno je redizajnirana i obogaćena prilično atraktivnom opremom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

20:48

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Dizajn nije jedino što je privlačno na restilizovanoj Insigniji.

Ovaj auto može da se pohvali sjajnim izborom motora, menjača i opreme, tako da svako može da odabere ono što mu najviše prija i što mu najviše treba.

Tokom restlizacije, najviše su promenjena prednja i zadnja svetla, kao i centralna konzola u kabini.

Spolja gledano, promene se možda najlakše uočavaju pozadi jer lajsna sada duboko zalazi u sama svetla.
Opel Insignia 2.0 CDTI: zapremina 1956 ccm; snaga 120 kW (163 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
U kabini je razlika očiglednija. Insignia a i ostali noviji Opeli su do skoro bili poznati po mnoštvu dugmića i tastera na centralnoj konzoli oko kojih su mišljenja podeljena.

Nekima se takvo rešenje dopadalo jer je delovalo bogatije i skuplje a nekima je smetalo jer je sve bilo previše komplikovano za korišćenje.

Opelovi dizajneri su uvideli problem i rešili da situaciju ublaže i to tako da niko ne bude nezadovoljan. Dugmića je sada dosta manje a komandna tabla je preglednija i elegantnija.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4830/1856/1498 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2737 mm
Za to je, između ostalog, zaslužan i specijalan tačped koji je postavljen iza ručice menjača i zadatak mu je da zameni klasičan džojstik kojim se do sada upravljalo radijom, telefonom i navigacijom.

Dvozonska automatska klima je dobila i nove, jednostavnije komande sa atraktivnim displejem preko koga se podešava temperatura.

Zanimljivo je da je površina displeja osetljiva na dodir, tako da se promena temperature obavlja prtiskom na plave i crvene strelice.
Predstavništvo kompanije Opel za Srbiju potrudilo se da demo vozilo koje smo testirali opremi interesantnim detaljima u pogledu opreme.

Tako je Insignia koju vam predstavljamo imala specijalni OPC Line paket opreme. To su dodaci koji se posebno naručuju za spoljašnjost i unutrašnjost.

Spolja podrazumevaju mnoštvo spojlera a unutra su to sportski volan sa specijalno perforisanom kožom, aluminijumske nožne komande, komande menjača na volanu za manuelnu promenu brzina…

Standardna oprema u Cosmo paketu je veoma bogata i više nego dovoljna za udobnu i bezbednu vožnju.
Opel inače može da se pohvali velikim izborom motora za Insigniju. Test auto pogonjen dvolitarskim dizel motorom sa 163 konjske snage i to je ujedno najjači dizelaš sa jednom turbinom.

Od njega je jači samo bi-turbo motor iste zapremine koji isporučuje 195 "konja". O njemu smo pisali početkom 2014. i apsolutno ga preporučujemo ukoliko ste u mogućnosti da ga nabavite.

Naravno, to ne znači da je ovaj od 163 "konja" loš, naprotiv. Istina je da je manje eksplozivan ali je i dalje veoma snažan i apsolutno dovoljan za hiljadu šesto i kusur kilograma tešku limuzinu.

Sa njim nikada nećete imati problem u preticanju, čak ni pri 130 km/h. Veoma je uglađen u radu i trenutno reaguje na komandu gasa.
Naravno, tu je i vrlo dobar automatski menjač koji smo imali prilike da isprobamo i u prethodno testiranoj Insigniji.

Može se reći da je veoma inteligentan i da gotovo nikada ne drži motor na bespotrebno visokim obrtajima.

Prilikom usporavanja zna da koči motorom, što je lepa osobina.

Testirani automobil ima tastere za manuelnu promenu stepena prenosa koju su postavljeni neposredno iza obruča upravljača. Svakako ih preporučujemo jer su ergonomski dobro pozicionirani i okreću se zajedno sa volanom.

Upravljač je, inače, vrlo direktan tako bez problema možete da skrenete a da ne pomerate ruke sa idealne pozicije koju imate na pravcu.

Promena brzina u manuelnom modu je vrlo brza i mi smo je često koristili prilikom kočenja motorom. Vraćanje u "drajv", odnosno automatski režim se obavlja zadržavanjem "plus" tastera.

Jedino što možda nedostaje je sportski mod u automatskom režimu koji bi motor držao na nešto vižim obrtajima i zbog čega bi bio još spremniji na naglo dodavanje gasa.
U svakom slučaju, 163 konjske snage su prava mera za ovaj auto. Potrošnja je umerena za jedan automatk i vrlo je bliska fabrički deklarisanim podacima.

Uz povremeno vožnju autoputem kroz Beograd, test smo završili sa prosekom od 7,8 l/100 km sa delimičnim korišćenjem klima-uređaja.

Interesantno je da je testirana Insignia opremljena inteligentnom "klimom" koja ima senzore za zamagljenost stakala, tako da auto sam, po potrebi, aktivira kompresor i isto tako ga isključuje.

To se ne vidi na komandnoj tabli jer lampica na A/C tasteru sve vreme ostaje isključena.

S obzirom da je u periodu sedmodnevnog testa gotovo sve vreme padala kiša, može se reći da je "klima" često radila.

Zanimljivo je da ni vožnja autoputem ne iziskuje veću potrošnju. Pri 130 km/h Insignia troši oko 6,5 l/100 km.
Prilikom restilizacije je promenjeno i oslanjanje. Vrlo je specifično po tome što kratke rupe meko upija tako da su gotovo neprimetne.

Sa druge strane, ume da bude veoma tvrdo prilikom prelaska preko udarnih rupa tako da vas prilično "zaboli" zvuk udarca.

U vožnji autoputem pokazuje svoje drugačije lice. Ponaša se po principu Opelove stare škole.

Prilikom prelaska preko dugih neravnina auto se ne umiri odmah, već se blago zaljulja i zanjiše po vertikalnoj osi kako putnici ne bi poskočili.
Na red dolazi cena. Insignia sa Cosmo paketom opreme, ovom konfiguracijom motora i menjača bez dodataka košta 28.010 evra.

Ne dozvolite da vas to uplaši, s obzirom da je uvek u toku neka akcija. Trenutno je u ponudi InsignijaBase sa vrlo pristojnom opremom.

U varijanti sa 1.8 benzincem od 140 KS košta 16.795 evra a za 300 evra više dobija se 1.4 turbo-benzinac iste snage. Ukoliko želite više opreme, na akciji je "drajv" paket sa kojim 1.4 turbo od 140 KS ima cenu od 18.990 evra i podrazumeva tempomat, dvozonsku "klimu", senzore za kišu, navigaciju…

Isti paket opreme sa testiranim motorom i menjačem košta 24.970 evra.

U svakom slučaju, Opel u svakom trenutku na akciji nudi optimalnu varijantu u pogledu motora i opreme koji će zadovoljiti potrebe i veoma probirljivih kupaca.

Poslednja reč tehnike za 800 evra

U Cosmo paketu opreme mnogo toga je standard, ali je dosta toga i doplaćeno. I to prilično povoljno.

Na primer, paket opreme pod nazivom „paket pomoći za vozača 2“ košta 800 evra i nudi atermički vetrobran, indikator za praćenje rastojanja od vozila ispred, sistem upozorenja od čeonog sudara, prepoznavanje znakova na putu, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar sa vozilom ispred i automatsko kočenje, LED dnevna svetla, automatska duga svetla i adaptivni tempomat sa sistemom stani/kreni koji sam održava odstojanje od vozila ispred i po potrebi se zaustavlja, odnosno kreće!

Za navedenih 800 evra ovo je zaista mnogo opreme koja je više nego korisna.

Podešavanja kao na lap-topu

Za one koji vole haj-tek detalje, Opel je uveo specijalan sistem kontrole interfejsa preko tačpeda, slično kao na lap-top računarima.

Prstom klizite po njegovoj površini i time kontrolišete sve funkcije ozvučenja, telefona, navigacije…

Naravno, sve to isto možete da obavite i preko velikog centralnog displeja koji je osetljiv na dodir. Na sreću ili nesreću, Insignia je veliki auto, tako da je potrebno da se protegnete kako bi ste ga dohvatili.

Zato je uveden džojstik, odnosno tačped koji ima i veštački odziv dok prstom prevlačite po njemu. Naime, dok kursor pomerate po ekranu, sva polja na njemu su razdvojena ne samo grafički, već ih osećate i na samoj podlozi po kojoj pomerate prst.

Kliktanje, odnosno odabir željene funkcije vršite jednostavnim pritiskom na tačped. Možda na prvi pogled deluje komplikovano ali se vrlo brzo naviknete na njega.

Zbunjivanje prolaznika

OPC Line dodatak je nešto što najviše privlači pažnju prolaznika. Spojleri izgledaju veoma atraktivno ali i točkovi.

Ipak, felne dizajnirane u obliku ptičjeg gnezda prečnika 19 inča ne spadaju u ovaj paket i one su na spisku dodatne opreme. Standardne su 18 inča.

Koncertna dvorana

Uz doplatu od 500 evra možete da naručite vrhunsko ozvučenje marke Bose.

U suštini, ono je nadogradnja na više nivoe ozvučenja a kvalitet i snaga su takvi da bez problema zatresu nogavice. Pravo lice otkriva isključivo sa kvalitetnim semplovima.

Automatsko odmagljivanje

Inteligentni klima-uređaj je standard u Cosmo paketu i podrazumeva automatsko odmagljivanje stakala na taj način što sistem po potrebi sam uključuje kompresor.

Ova opcija se može deaktivirati u meniju, posebno za prednja a posebno za zadnje staklo (grejač).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Insignia 2.0 CDTI Cosmo
zapremina motora 1956 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4830/1856/1498 mm
međuos. rastojanje 2737 mm
prtljažnik 500 l
rezervoar 70 l
masa 1636 kg
pneumatici 245/40 R 19
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,6 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,3/5,6/7,8 l/100 km
emisija CO2 148 g/km
Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzori za farove sa detekcijom tunela, senzor za kišu, elektrohromatski retrovizor, elektropodesivi retrovizori, maglenke, zatamnjeni prozori sa perforisanim zavesicama, elektropokretači prednjih i zadnjih prozora, sedište suvozača podesivo po visini, „specijalna oprema za klimatizaciju“ (automatsko odmagljivanje prozora sa senzorom vlažnosti, atermički vetrobran, ventilacioni otvori za zadnja sedišta, zadnja utičnica za napajanje, filter za pročišćavanje vazduha), štitnik za sunce sa osvetljenim ogledalom, kožni volan, tempomat sa limiterom brzinem, centralni naslon za ruke pozadi, radio CD/MP3 sa 7 zvučnika, električna parkirna kočnica, pomoć pri kretanju uzbrdo, alu felne 18 inča.

Opcije: paket OPC (OPC Line amblem, spojleri, sportski volan, aluminijumske nožne komande, komande menjača na volanu), „paket pomoći za vozača 2“ (indikator za praćenje rastojanja od vozila ispred, sistem upozorenja od čeonog sudara, prepoznavanje znakova na putu, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar sa vozilom ispred i automatsko kočenje, LED dnevna svetla, automatska duga svetla, adaptivni tempomat sa sistemom stani/kreni), prednji i zadnji parking senzori, ksenonski farovi, prednja električno podesiva sedišta sa memorijom, radio IntelliLink RF900 Navi sa tačpedom, Bose premijum ozvučenje, kamera za vožnju unazad, alu felne prečnika 19 inča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: