SAD: Koji modeli privlače nepažljive vozače?

Vozači modela Subaru WRX u proseku prave najviše soabraćajnih prekršaja, pokazuje istraživanje koje je u Sjedinjenim Državama sproveo Insurance.com. Ipak, analitičari podsećaju da stvari ne treba generalizovati jer, na kraju krajeva, prekršaj pravi čovek za volanom a ne automobil.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

15:23

Default images

Iako kod nas nema istraživanja o tome da li vlasnici određenih marki i modela prave više prekršaja od drugih, često smo skloni da na osnovu sopstvenog iskustva etiketiramo vozače pojedinih automobilskih modela.

A kako stoje stvari u SAD? Istraživanje koje je obuhvatilo preko pola miliona vozača i više od 500 modela automobila, pokazalo je da je u proseku svaki treći vozač Subarua WRX u 2014. kažnjen zbog saobraćajnog prekršaja.

U vrhu liste modela čiji su vozači najviše puta kažnjavani su drugoplasirani Pontiac GTO i, na trećem mestu, Scion FR-S (Toyota GT86 koja se u Severnoj Americi prodaje pod markom Scion). Četvrta je Toyota Supra a peti SUV Subaru Tribeca.
Scion FR-S
Zajedničko za većinu ovih modela je činjenica da su u pitanju snažni ili brzi, sportski automobili.

Međutim, nisu svi vlasnici sportskih automobila neodgovorni u saobraćaju. Vozači modela kao što su Chevrolet Corvette, Dodge Viper ili Nissan GT-R, u proseku imaju znatno manje kazni, iako su ova vozila mnogo snažnija i brža.

Analitičari to objašnjavaju razlikom u cenama između ove dve kategorije automobila i godinama njihovih vlasnika. Subaru WRX i slični automobili privlače uglavnom mlađu mušku populaciju koja voli brzu vožnju, ali nema dovoljno novca za skuplje sportske automobile.

Sa druge strane, oni koji sebi mogu da priušte Viper ili GT-R, su najčešće nešto stariji i zreliji i ponašaju se odgovornije u saobraćaju.
Toyota Prius C
Zbog toga osiguravajuće kuće u SAD uzimaju u obzir starosnu dob, ali i pol vozača automobila, kada određuju visinu osiguranja.

Najrizičnija je muška populacija od 16 godina, dok su tinejdžeke znatno pažljivije. Rizik opada sa godinama, pa je osiguranje za vozače od 19 godina niže.

Da stvari ne treba generalizovati i da nisu nepažljivi samo oni koji voze brze automobile potvrđuje i podatak da se na listi 20 modela automobila čiju su vozači najviše puta kažnjeni našao i hibridni model Toyota Prius C.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: