Šta je bolja investicija - superauto ili luksuzna kuća?

Danas svi znaju da pametno uložen novac u neki od superautomobila koji se proizvode u ograničenoj seriji može vlasniku da donese dobru zaradu. Međutim, pre samo par decenija, na luksuzne sportske automobile gledalo se kao na nesigurnu investiciju, a bogati su ulagali u skupocene nekretnine - luksuzne kuće i vile.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

12:50

Default images

Kada se 1994. na tržištu pojavio sada već legendarni McLaren F1, ljubitelji sportskih automobila bili su oduševljeni.

Ipak, mali broj kupaca koji su imali mogućnost da izdvoje 650.000 funti za F1 odlučio se za kupovinu sa idejom da automobil jednog dana proda i zaradi veliki novac.

Imućni kupci radije su ulagali u skupe nekretnine za koje su znali da će u budućnosti vredeti znatno više. Dvadeset godina kasnije, čekalo ih je iznenađenje.
Istina, oni koji su 1994. kupili luksuznu kuću sa imanjem u neposrednoj blizini Londona i platili je 650.000 funti, koliko je tada koštao i McLaren F1, zaradili su s obzirom da je vrednost nekretnine 2014. skočila na 2,5 miliona funti.

Ipak, njihova zarada je znatno manja od vlasnika McLarena F1 koji su zadržali automobil u svom posedu tokom 2 decenije, jer se njegova vrednost danas procenjuje na 6,5 miliona funti.

To je deset puta više u odnosu na uloženi novac. Čak i kada se uračuna i inflacija, svakako je u pitanju lepa zarada

McLaren F1 prestao je da se izrađuje još 1998, a proizvedeno je samo 106 primeraka. Od svih napravljenih automobila, svega njih 64 bilo je namenjeno za vožnju po javnim putevima.

Ovaj automobil pogonjen je 6.1 litarskim V12 motorom sa 636 ks, zahvaljujući kome do stotke ubrzava za 3,2 sekunde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: