Kako je izgledao prvi touchscreen u automobilu

Ekrani osetljivi na dodir danas su dostupni u gotovo svim novim modelima, ali malo je poznato da su se prvi automobili koji su imali touchscreen pojavili još sredinom osamdesetih godina 20. veka.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

10:56

Default images

Sistem Graphic Control Center (GCC), koji se ugrađivao u model Buick Riviera od 1986, predstavlja preteču savremenih ekrana multimedijalnih uređaja u automobilima.

Za razliku od današnje touchscreen tehnologije, GCC je koristio katodnu cev kakvu su imali stariji modeli televizora ili kompjuterskih monitora. Sadržajima i funkcijama ovog sistema pristupalo se preko označenih pravougaonih polja na monohromatskom ekranu dimenzija 4x3 inča koji se nalazio na vrhu centralne konzole.

GCC sistem imao je za tadašnje standarde veliki izbor sadržaja, poput putnog kompjutera, kontrole klima uređaja, radija, pa čak i mini dijagnostičkog centra koji je pratio stanje motora i kočnionog sistema.

Pogledajte kako je izgledao multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir u modelu Buick Riviera za 1987:



Pročitajte o prvom navigacionom uređaju u automobilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: