Da li vozačima treba dozvoliti da špijuniraju policiju?

U pojedinim evropskim zemljama na tržištu je dostupan uređaj koji vozačima omogućava da saznaju da li se u blizini nalaze vozila organa reda ili drugih službi za hitne intervencije. Među njima je i Velika Britanija, čija policija zahteva da se upotreba ovih uređaja zabrani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

07:58

Default images

Vozači u Velikoj Britaniji mogu po ceni od 999 funti (1.260 evra) da nabave spravu koja otkriva prisustvo patrolnih policijski vozila, čak i onih neobeleženih, koja se nalaze u radijusu od jednog kilometra.

Target Blu Eye instalira se na komandnu tablu automobila, poput navigacionog uređaja i, kako tvrde prodavci - putpuno je legalan.

Uređaj radi na jednostavnom principu, tako što detektuje radio talase sistema za komunikaciju u službenim vozilima policije, hitne pomoći ili vatrogasaca, i šalje audio-vizuelno upozorenje vozaču.

Kada se, na primer, policijsko vozilo nalazi na oko kilometar udaljenosti, na uređaju zasvetli zelena sijalica. Kako se policijski automobil približava, pale se žute sijalice, da bi na kraju zasvetlele i one crvene, označavajući da se patrolno vozilo nalazi na udaljenosti od svega nekoliko metara.

Osim drumskih vozila, Target Blu Eye u stanju je da detektuje i druga prevozna sredstva koja koristi policija, pa čak i helikoptere.

Uređaj će se oglasiti jednim zvučnim signalom kada se policijsko vozilo nalazi u dometu, dok dvostruko zvučno upozorenje označava da policijski radio emituje signal, odnosno da postoji aktivna radio komunikacija.

Kompanija CBS Automotive, prodavac ovog uređaj na britanskom tržištu, tvrdi da njihov proizvod može da speči saobraćajne nezgode jer na vreme upozorava vozače da se u blizini nalazi neko od vozila hitnih službi koje se uputilo ka mestu ma kome se prethodno dogodila nesreća. Kada primi upozorenje, vozač će usporiti automobil i povećati opreznost.



Međutim, britanska policija ne deli njihovo mišljenje. Jedan od čelnika ove službe, Ian Johnston, zatražio je da se Target Blu Eye zabrani.

"Ovaj uređaj će biti od koristi samo kriminalcima, poštenim građanima on nije potreban", kaže Johnston.

"Prodavac mora da je mnogo naivan ako veruje da će sprava doprineti smanjenju saobraćajnih nesreča", dodaje on.

"Kada kriminalci, poput dilera droge, vide da se u blizini nalazi policijsko vozilo, oni će ukloniti inkriminišuće dokaze, dok opasnost ne prođe. Vozači koji voze nedozovljenom brzinom na autoputu, usporiće da bi zatim ponovo ubrzali, kada policajaca više ne bude u blizini", objašnjava šef policije.

Upotrebi uređaja protivi se i britanski Auto-moto savez.

"Target Blu Eye će nabaviti i instalirati samo oni vozači koji nameravaju da prekrše zakon", izjavio je portparol ovog udruženja, Luke Bosdet.

Direktor kompanije CBS Automotive, Naeem Khokhar, tvrdi suprotno.

"Ako kriminalci poseduju Target Blu Eye i uređaj registruje policiju u blizini, oni se neće usuditi da rizikuju i odustaće od kriminalnog dela", objašnjava Khokhar.

U Velikoj Britaniji mogu se legalno koristiti drugi uređaji koji omogućavaju vozaču da otkrije prisustvo radara ili kamere koja registruje prekoračenje brzine, mada je pre nekoliko godina predloženo da se njihova upotreba zabrani zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: