Uspeh užičkog dizajnera na konkursu Michelin Challenge

Dvdesetdevetogodišnjeg Petar Vuković, industrijski dizajner iz Užica, jedan je od ukupno 15 ravnopravno nagrađenih autora na prestižnom američkom konkursu Michelin Challenge. Dizajn njegovog futurističkog automobila Rutsio biće predstavljen od 13. do 26. januara 2015. godine u Detroitu, na jednom od najvećih svetskih auto-salona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

14:25

Default images

Ovaj Užičanin ostavio je iza sebe 1.000 učesnika konkursa iz celog sveta, a njegov uspeh je veći kada se zna da su u žiriju bili direktori dizajnerskih studija General Motorsa, Nissana, Mercedesa, Forda...
Pobednici konkursa imali su zadatak da osmisle estetiku konceptnog automobila, ali i najsloženija tehnička i tehnološka rešenja.

Zahvaljujući ovako zahtevnim propozicijama, Michelin je iz mora uspešnih i dobrih autora izdvojio one čiji talenat, stečeno znanje i uloženi rad, zadivljuju i dokazane stručnjake iz automobilske industrije.
"Ova nagrada u stvari je saznanje da sam ostvario napredak, ali je pre svega potvrda da je životni put koji sam davno izabrao - pravi", kaže Vuković.

"Za kreaciju su važni inspiracija i žestok rad. Ovaj spoj stavlja vas na liniju između imaginacije i stvarnosti. Onda se izmaštano materijalizuje, u skladu sa resursima koje imate na raspolaganju", otkriva mladi dizajner iz Užica.

"Zatim sledi preispitivanje. Cilj svega je videti više i bolje, naučiti još, i na kraju, stvoriti nešto čega bez vas na svetu ne bi bilo."
Rutsio pogone četiri elektrimotora smeštena u točkovima, a glavna odlika automobila je mogućnost rotiranja točkova vertikalno i horizontalno.

"Centar rotacije osovina se nalazi u šasiji i za prednji i zadnji deo automobila, dok se centar vertikalne rotacije točkova nalazi na samom točku. Specifična konstrukcija točkova ali i guma, omogućava finu kontrolu željene količine prijanjanja za podlogu", objašnjava Petar Vuković.

Presudno je znanje

"U ovome što je od industrije preostalo u Srbiji i što pokušava da se iz pepela podigne, malo ko smatra da je presudno osloniti se na znanje", smatra Petar Vuković.

"Neznanje ugrožava ceo sistem, rastače ga do propasti, pa se čak i u društvenom smislu gubi zajedništvo nekada karakteristično za naš narod", dodaje ovaj mladi dizajner.

I Marko Luković među prvih 15

Hyperion 2030 Marka Lukoviæa
Uspeh dizajnera iz Srbije na konkursu Michelin Challenge 2015 "Drive Your Passion" upotpunio je Marko Luković. Njegov Hyperion 2030 takođe se našao među 15 nagrađenih učesnika prestižnog konkursa.

Marko Luković je nagrađen je i u izboru Michelin Challenge Design 2014, a široj javnosti postao je poznat 2001. kada je u svojoj 23. godini života pobedio na prvom međunarodnom konkursu za dizajn Peugeot vozila budućnosti.

Izvor: B92, Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: