Da li nas auto-kompanije špijuniraju?

Sve više novih modela automobila imaju kao deo standardne ili opcione opreme multimedijalne sisteme koji uključuju mogućnost povezivanja sa pametnim telefonima. Postavlja se pitanje da li je na taj način dodatno ugrožena privatnost vlasnika vozila i kako sprečiti da do tih informacija dođe treća strana?

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

09:49

Default images

Nije tajna da su automobilske kompanije i do sada prikupljale podatke o vozilima koje su proizveli.

Bilo da je reč o kompjuterima koji su ugrađeni u automobile, GPS -u ili, u poslednje vreme, multimedijalnim sistemima na koje se povezuju smartfon uređaji, proizvođači imaju mogućnost da saznaju mnogo toga o vama i vašem kretanju, načinu vožnje i sl.

"Znamo ako prekršite propise u vožnji, a znamo i kada ste to uradili", nedavno je Amerikancima otkrio potpredsednik Forda za prodaju i marketing, Jim Farley.

"Zahvaljujući GPS-u koji je ugrađen u vaš automobil, tačno znamo gde se nalazite i šta radite", neoprezno je izjavio Farley, i, za svaki slučaj, dodao da se te informacije drže u tajnosti i ne daju nikome.

Farley je kasnije, nakon što je kritikovan zbog ove izjave, rekao da je ona pogrešno protumačena u javnosti. Ipak, nije demantovano da se iz vozila prikupljaju informacije.
Kako bi se zaštitili ovi podaci i privatnost vlasnika automobila, nekoiliko velikih auto-kompanija donelo je odluku da počne da primenjuje nova pravila.

General Motors, Ford, Chrysler, Toyota, Volkswagen, BMW, Mercedes, Hyundai-Kia, Nissan i Honda odlučili su da od 2017, prilikom kupovine vozila, vlasnici treba da daju pristanak na korišćenje informacija iz vozila od strane proizvođača.

Kupci će pre nabavke automobila biti obavešteni o tome koju vrstu informacija kompanije prikupljaju, kao i ko će i u kakve svrhe moći da im pristupi.

"Savremeni automobili uskoro će početi da 'razmenjuju' informacije međusobno, kako bi se poboljšala bezbednost saobraćaja, pa je imperativ da se ova oblast što pre reguliše", izjavio je predsednik američke Asocijacije proizvođača automobila, John Bozzella.

Auto-kompanije podatke prikupljenje iz vozila klijenata koriste za dijagnostiku kvarova, razvoj novih modela, lociranje ukradenih automobila, pitanja koja su u vezi sa fabričkom garancijom i sl.

Ipak, kako tvrde, ove informacije su "depersonalizovane", odnosno ne otkrivaju lične podatke vlasnika. U SAD postoje izuzeci kada se mogu otkriti i lični podaci, ali za tako nešto potreban je sudski nalog.

U svakom slučaju, ako niste učinili ništa loše, nemate razloga za brigu. Ili ipak imate?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: