Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Cosmo

U mnoštvu automobila koji služe za prevoz do 7 putnika, stilom, dizajnom i praktičnošću se izdvaja Opel Zafira. Vozili smo najbogatije opremljenu verziju sa dvolitarskim turbo-dizel motorom.

Izvor: B92

Nedelja, 09.11.2014.

13:05

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Opel je dizajnirao model Zafira Tourer tako da bude atraktivan i lako prepoznatljiv.

Još u braon boji, kakvu je imao test automobil, pa sa zatamnjenim staklima, panoramskim vetrobranom i staklenim krovom, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Prava limuzina među MPV vozilima.
Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI: zapremina 1956 ccm; snaga 121 kW (165 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
Očigledno je da je dizajnom, upotrebljenim materijalima, ali i bojama Opel želeo da se izdigne iz proseka i dostigne premijum segment.

Pogledajte samo kombinaciju svetlije i tamnije braon elemenata u kabini. Vrlo nemački i vrlo prijatno.
Čim otvorite vrata, shvatate da pred vama nije klasičan automobil.

Moramo da naglasimo da je kvalitet upotrebljenih materijala i završna obrada odlična, na nivou limuzina D segmenta, što baš i nije čest slučaj na ovakvoj vrsti vozila.

Ipak, primetili smo da od opšteg kvaliteta na visokom nivou odudara nekoliko manjih elemenata napravljenih od nedovoljno čvrste plastike, što ipak nije dovoljno da promeni opštu sliku o automobilu.
Dizajn kabine prati liberalne linije karoserije.

Komandna tabla je duboka, podeljena na dve celine, podseća na stil sa modela Insignia, a on je opet, zna se, adaptiran sa čuvene Korvete.
Između prednjih sedišta se nalazi praktična konzola, koja ima prilično veliki prostor za smeštanje sitnica.

Naravno, cela konzola se pomera po dužini, pošto je smeštena na šinama.
Vozačevo radno mesto je dobro osmišljeno, komande su pravilno postavljene, na dohvat ruku.

Jedino zameramo nešto pretrpanijoj centralnoj konzoli. Na relativno malom prostoru smeštene su komande klima uređaja, audio uređaja i tasteri grejača sedišta i upravljača.

Sve to je pride prilično zaklonjeno ručicom menjača, tako da, dok se ne naviknete na auto, morate da skrenete pogled sa puta na tastere.

Sličan dizajn u Insigniji doživeo je poboljšanje prilikom restilizacije, pa pretpostavljamo da će se to dogoditi i kod Zafire Tourer.
Oprema Cosmo auta koji vam prikazujemo je vrlo bogata.

Tu su automatski dvozonski klima uređaj, tempomat, električni pokretači svih prozora i retrovizora, kožom obloženi točak upravljača i ručica menjača, električna parkirna kočnica, audio uređaj sa USB i AUX konektorima, Bluetooth veza, aluminijumske felne od 18 inča.
Kao što se očekuje od kompanije Opelovog renomea, spisak dodatne opreme je vrlo dugačak, pa auto možete do detalja da prilagodite svojim potrebama i stilu.

Od dodataka, na test automobilu smo primetili panoramski vetrobran, stakleni elektro-pomični krovni otvor i brojne sitnije stavke.
Prilikom vožnje, Zafira Tourer uspeva da zabavi vozača zbog načina na koji se ponaša na putu i u krivinama.

Automobil je neuobičajeno stabilan i tih za jedan veliki kombi.

Šasija je vrlo kruta a ogibljenje (napred "mekferson", a pozadi polukruta osovina sa Vatovim polugama) odlično podešeno, pa se i sitne i krupne neravnine ne osećaju previše grubo.
Zafira Tourer je najkompaktniji sedmosed u klasi sa dužinom od oko 4,7 metara.

"Fleks 7" sistem sedišta doveden do savršenstva i zauzima minimalan prostor.

Srednji red sedišta pruža odličnan komfor za tri putnika, dok zadnja sedišta očigledno nude dovoljno prostora za sedenje, ali pristup za dvometraše nije previše lak.
Inače, auto ima veliki prtljažnik.

Ako poslednji red sedišta nije u upotrebni, prtljažnik ima zapreminu od 710 litara, a ako oborite i srednji red klupa, dobijate prostranstvo od 1792 litra.
Opel Zafiru Tourer možete nabaviti već za 19.914 evra, a najbogatije opremljen primerak sa dvolitarskim turbo-dizel motorom snage 165 KS, kakav smo testirali košta 27.114 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na Opelovom zvaničnom sajtu.

U sedištima je razlika

"Fleks 7" sistem sedišta je zamišljen tako da automobil pruža maksimalnu fleksibilnost, a da pri tome vozač ne mora da vadi sedišta iz automobila, i da jednim potezom obori naslone, nakon čega se dobija ravni teretni prostor.

Pored toga, srednja klupa, koju čine tri odvojena sedišta, dobila je vrlo zanimljiv trik.

Ako oborite središnji naslon i njegove krajeve podignete u vis dobićete udobne naslone za laktove i pride ćete osloboditi prostor da preostala dva sedišta gurnete unazad i ka centru kabine, čime dva putnika dobijaju prostor veći nego u najboljim svetskim limuzinama.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Cosmo

zapremina 1956 ccm
snaga 121 kW (165 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač šestostepeni ručni
dimenzije (d/š/v) 4656/1884/1685 mm
međuos. rastojanje 2760 mm
rezervoar 58 l
prtljažnik 710/1860 l
masa 1571 kg
pneumatici 235/45 R 18
maks. brzina 208 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,5/5,3/6,5 l/100 km
emisija CO2 139 g/km
Oprema

Standard: ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, putni računar, tempomat sa limiterom brzine, LED dnevna svetla, el. podesivi, preklopivi i grejani spoljašnji retrovizori, el. podizači svih prozora, automatski dvozonski klima uređaj, multimedijalni sistem sa GPS-om, Bluetooth, USB i AUX, električna parkirna kočnica, upravljač i ručica menjača presvučeni kožom, maglenke, alu felne prečnika 18 inča, senzori brisača i farova, parking senzori napred i pozadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: