Da li biste snimali svoja vozačka iskustva?

Do sada smo preneli veliki broj neverovatnih situacija iz saobraćaja koje su ruski vozači zabeležili svojim kamerama.

Izvor: B92

Subota, 08.11.2014.

11:05

Default images

Rusi ne snimaju svoja putovanja zbog toga što su strastveni video amateri, već zato što im je potreban neoboriv dokaz o tome kako je došlo do nezgode pred osiguravajućim društvima i policijom.

Često čitamo komentare naših vozača kako situacija na našim putevima nije znatno bolja. Bez obzira da li se slažete sa takvim izjavama ili ne, kamere za snimanje saobraćaja polako nalaze put i do nas.

Na žalost, osiguravajuća društva se još uvek ne oglašavaju o popustima pri osiguranju za vozače koji odluče da investiraju u ovakve uređaje. Poznajući prilike na domaćem tržištu, možda če se to promeniti ako osiguravajuća društva počnu sama da prodaju ove kamere uz polisu osiguranja. Danas predstavljamo Geniusovu kameru za vozila opremljenu GPS-om. Integrisani GPS prijamnik precizno beleži lokaciju snimka koja se uz video snimak memoriše na memorijsku karticu.

Uz pomoć softvera koji se isporučuje na CD-u u paketu, kasnije je moguće pratiti kretanje vozila korišćenjem Google Mapsa. Zahvaljujući GPS-u, vozač takođe tokom vožnje može biti upozoren ukoliko pređe unapred zadatu brzinu.

Kamera ima i G-senzor koji detektuje nagla kočenja ili ubrzavanja te u tom slučaju može automatski da pokrene snimanje – što može da bude izuzetno korisno u slučaju sudara. Ugrađeni senzor pokreta može automatski da pokrene snimanje uoči li pokrete u blizini parkiranog vozila.

Uređaj nudi mogućnost snimanja videozapisa u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela uz 30 frejmova po sekundi (fps).

Kamera se postavlja sa unutrašnje strane prednjeg stakla ili na kontrolnu tablu kako bi snimila sve što se događa ispred vozila.

Zahvaljujući svom dizajnu, tankog kućišta i malim dimenzijama, ne ometa vidno polje vozača. Videozapis može da posluži za kontrolne svrhe ili za rekonstrukciju pojedinih saobraćajnih događaja u slučaju potrebe.

Snimak se čuva na SD kartici - sa kapacitetom do 32 GB, što omogućava višesatno snimanje bez prekida. U slučaju da se kartica u potpunosti popuni videomaterijalom, kamera automatski briše najstarije snimke i nastavlja sa snimanjem bez potrebe za intervencijom korisnika.

Preporučena maloprodajna cena kamere iznosi 14.000 dinara.

Podsećamo sve čitaoce koji bi na ovaj način želeli da policiji prijave bahate vozače, ozbiljne prekršioce i razne neugodne situacije da pažljivo upravljaju svojim očekivanjima.

Prema ranijim saznanjima koja smo dobili iz Saobraćajne policije, video zapis koji napravite svojom kamerom policija ne može da upotrebi kao dokazni materijal jer zapis nije napravljen sertifikovanim uređajem koji pripada MUP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: