Tesla razmatra izgradnju fabrike u Slovačkoj?

Pored tri postojeće fabrike automobila koje su 2013. proizvele impresivnih 980.000 vozila, Slovačka bi prema pisanju lokalne štampe mogla da dobije i četvrti pogon, u kome bi se proizvodili modeli kompanije Tesla Motors.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

11:15

Default images

Slovački list na engleskom, Slovak Spectator, prenosi da su predstavnici američke kompanije koja izrađuje električne automobile razgovarali sa lokalnim zvaničnicima o mogućnosti izgradnje fabrike u toj zemlji.

List se poziva na izjavu portparolke slovačkog Ministarstva ekonomije, Miriam Žiakove. Ona je saopštila da je uspostavljen kontakt sa čelnicima Tesla Motorsa koji dugoročno planiraju otvaranje pogona u Evropi.

Tesla Motors, koji ubrzano širi mrežu prodajnih salona i brzih punjača po Evropi, za sada još uvek nema pravi proizvodni pogon na ovom kontinentu.

Jedino postrojenje na evropskom tlu, koje je 2013. otvoreno u Tilburgu, u Holandiji, služi za doradu već napravljenih automobila, koji se izrađuju u SAD i transportuju u Evropu, ali i kao distribucioni centar kompanije.

S obzirom na ekspanziju Tesla automobila na evropskom tržištu, u određenom trenutku pojaviće se potreba za lokalnom fabrikom, a Slovačka se nameće kao jedan od kandidata za njenu izgradnju.

U Tesli su odbili da komentarišu eventualne razgovore sa slovačkim vlastima, uz obrazloženje da su u pitanju spekulacije.

U svakom slučaju, još je rano govoriti o izgradnji fabrike Tesla Motorsa u Evropi, s obzirom da je izvršni direktor, Ilon Mask, izjavio da ne planira njenu izgradnju pre nego što proda 160.000 automobila na evropskom tržištu. Uprkos dobrim početnim prodajnim rezultatima, to se ipak neće dogoditi tako brzo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: