Vozačka greška koja nas može skupo koštati na auto-putu

U odnosu na klasične dvosmerne saobraćajnice, auto-putevi obezbeđuju brži i bezbedniji saobraćaj. Međutim, upravo velika brzina kretanja vozila, uz neopreznost vozača, može da dovede do nesreća s tragičnim posledicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

08:57

Default images

Vožnja auto-putem naizgled je jednostavna. Automobili se kreću srednjom, voznom, trakom koju napuštaju samo u slučajevima kada treba da preteknu sporije vozilo na koje nailaze, ili kada se isključuju s auto-puta.

Problem može da nastane kada, na primer, pokušate da se iz krajnje leve (preticajne) saobraćajne trake prebacite u traku koja služi za isključivanje vozila, naročito ako nemate dobru preglednost. Još je opasnije kada tako nešto pokušate da izvedete na deonici auto-puta koja ima više od tri trake.

Zbog velike brzine kretanja automobila na auto-putu, takve vozačke greške mogu biti fatalne. Dvadesetpetogodišnja Belgijanka koja je neoprezno pokušala da se isključi sa auto-puta presecajući dve srednje trake iza kamiona koji joj je zaklanjao vidno polje, izazvala je težak saobraćajni udes u kome je preživela pukom srećom.

Snimak nesreće je uznemirujući, ali poučan za sve vozače koji imaju običaj da izvode slične manevre na auto-putu:



Nesreća se dogodila u avgustu na auto-putu E40 u Belgiji, a Jasmien Claeys koja je upravljala Fordom Focusom, pretrpela je teške povrede, uključujući i dva slomljena vratna pršljena.

Iako je nakon udesa jedno vreme bila u komi, kako su nedavno preneli belgijski mediji, Claeys je na putu da se potpuno oporavi.

Isključivanje s auto-puta bezopasno je ako se na vreme pripremite, prilagodite brzinu vozila i prestrojite se u kranju desnu traku. U suprotnom, rizikujete sopstveni i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: