Francuska "zelena" revolucija u Parizu

Na aktuelnom sajmu automobila u glavnom gradu francuske, domaći porizvođači predstavili su niz konceptnih vozila kao najavu serijskih modela sa ultra niskom potrošnjom goriva, koji treba da se pojave na putevima do kraja 2020.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

09:43

Default images

Francuska vlada postavila je domaćoj auto-industriji "zadatak" da do kraja decenije kupcima ponude automobil čija prosečna potrošnja neće premašiti 2 litra benzina ili dizel goriva na 100 pređenih kilometara.

Renault, Peugeot i Citroen već razvijaju ovakve automobile, a sajam u Parizu bio je prilika da se javnost upozna dokle se stiglo sa njihovom realizacijom.
Renault EOLAB
Renault je na auto-salonu u Parizu predstavio koncept EOLAB koji se izdvaja se po ultra niskoj potrošnji od 1l/100 km, ali i po zanimljivim dizajnerskim i konstruktivnim rešenjima.

Iako je najzvučniji podatak o ovom vozilu njegova mala potrošnja, Renault kaže da EOLAB sadrži oko 100 inovacija koje će postepeno naći svoje mesto u produkcijskim modelima kompanije do 2020. godine.

Upotrebom specijalnih materijala i raznim konstruktivnim rešenjima, kao što je ultra tanko vetrobransko staklo ili krov od magnezijuma, Renault je postigao da masa koncepta iznosi svega 955 kg, što je, kako kažu u kompaniji, za oko 400 kg manje u odnosu na ekvivalentni produkcijski model, slične veličine kao i EOLAB.
Renault EOLAB
Unapređena je i aerodinamika vozila, pa koeficijent otpora vazduha EOLAB-a iznosi 0,235. Renault tvrdi da je samo zahvaljujući aerodinamičkim poboljšanjima postignuta značajna ušteda u potrošnji goriva pri velikim putnim brzinama.

Pri konstantnoj brzini od 130 km/h, ova ušteda iznosi 1,2 l/100 km u odnosu na slične modele sa najmanjom potrošnjom u klasi.

Ipak, ključni podatak je da je koncept EOLAB zahvaljujući smanjenju mase, poboljšanju aerodinamike i upotrebom hibridnog pogonskog sistema, u stanju da prosečnu potrošnju svede na samo 1l/100 km, dok emisija CO2 iznosi svega 22 g/km.
Renault EOLAB
Hibridni sistem sastoji se od trocilindričnog 1.0 litarskog SCe benzinca sa 75 ks i 95 Nm i elektromotora koji proizvodi 68 ks (50 kW) i 200 Nm.

Kombinovana snaga dva agregata pokreće prednje točkove pomoću trobrzinskog automatskog prenosnog sistema.

Koncept EOLAB ima i neka atipična konstruktivna rešenja među kojima je asimetrična konfiguracija vrata (2+1), slično kao na modelu Hyundai Veloster, pri čemu se zadnja desna otvaraju unazad, što uz odsustvo B stuba omogućava lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Klasične spoljne retorovizore zamenile su bočne kamere i mali ekrani, a ulogu unutrašnjeg ogledala preuzela je zadnja kamera, koja sliku reprodukuje na displej multimedijalnog sistema.
Peugeot 208 HYbrid Air 2L
Druge dve velike automobilske marke, Peugeot i Citroen, koje posluju u okviru iste kompanije, u Parizu su izložili svoje super ekonomične koncepte koji su zasnovani na tehnologiji hibridnog pogona.

U ovom slučaju, pogonski sistem je drugačiji od onog koji se koristi kod većine produkcijskih hibridnih automobila. Umesto električnog motora, pored konvencionalnog benzinca, za pogon se koristi komprimovani vazduh.

Tako je Peugeot pariskoj publici prikazao štedljivi koncept "208 HYbrid Air 2L", koji je baziran na modelu Peugeot 208 sa 3 vrata. Ovaj automobil, koji predstavlja dalju razradu "208 HYbrid FE" koncepta iz 2013, pored benzinskog motora za pogon koristi i komprimovani vazduh.
Peugeot 208 HYbrid Air 2L
Kao osnova poslužio je standardni Peugeot 208 sa trocilindričnim 1.2 litarskim PureTech 82 benzincem, koji je povezan za petobrzinskim manuelnim menjačem.

Njemu je pridodat rezervoar sa komprimovanim vazduhom, zatim još jedan rezervoar niskog pritiska (koji služi kao komora za ekspanziju vazduha) i hidraulični sistem, koji se sastoji od motora i pumpe.

Peugeot objašnjava da se ovaj automobil može kretati na tri načina. Ako je izabran "Air" mod, vozilo je pogonjeno isključivo komprimovanim vazduhom, što je idealno za vožnju u urbanim sredinama jer nema zagađenja vazduha.

"Petrol" mod omogućava automobilu vožnju na benzin, dok "Combined" mod koristi istovremeno oba izvora snage za pokretanje koncepta
Citroen C4 Cactus Airflow 2L
Dopuna rezervoara sa vazduhom vrši na dva načina - kada vozilo usporava ili koči, i radom benzinskog motora. Obe motode omogućavaju da se rezervoar napuni komprimovani vazduhom za svega 10 sekundi.

Osim upotrebe komprimovanog vazduh, Peugeot pokušava da smanji potrošnju goriva i na druge načine. Korišćenjem lakih materijala, pre svega aluminijuma i kompozitnih materijala, u konstrukciji, uspeo je da smanji masu standardnog modela 208 sa 3 vrata za 100 kg.

Za potrebe ovog koncepta razvijene su i gume sa niskim otporom kotrljanja, a unapređena su i aerodinamička svojstva automobila.

Prvi serijski model koji će biti opremljen hibridnim pogonskim sistemom sa komprimovanim gasom biće druga generacija krosovera Peugeot 2008. Konačni cilj francuskog proizvođača je da do 2020. ponudi tržištu serijski automobil sa tehnologijom komprimovanog vazduha koji će prosečno trošiti 2l/100 km.
Citroen C4 Cactus Airflow 2L
Citroen je na pariskom auto-salonu takođe predstavio sopstvenu verziju štedljivog automobila - koncept C4 Cactus Airflow 2L. Koncept je zasnovan na produkcijskoj verziji modela C4 Cactus.

Kako bi se došlo do željene potrošnja, smanjena je masa vozila i poboljšana su njegova aerodinamička svojstva.

"C4 Cactus Airflow 2L" je za 100 kg lakši od serijske verzije, što znači da njegova masa iznosi svega 865 kg.
Citroen C4 Cactus Airflow 2L
Da bi se postigao ovakav rezultat, određeni konstruktivni delovi vozila zamenjeni su komponentama od lakših materijala, kao što su ugljenična vlakna, aluminijum, polikarbonati.

Optimizacija aerodinamičkih karakteristika automobila postignuta je zahvaljujući izmenama u dizajnu branika, lukova blatobrana, pragova, spoljnih retrovizora, kao i upotrebom specijalnih poklopaca na točkovima i panela koji pokrivaju donji deo vozila.

Citroen tvrdi da je na taj način poboljšao aerodinamička svojstva za 20 odsto u odnosu na serijski model.
Citroen C4 Cactus Airflow 2L
Za pogon je iskorišćena Hybrid Air tehnologija koju je Peugeot već demonstrirao na svom konceptu,208 HYbrid Air 2L.

U pitanju je hibridni pogonski sistem koji se sastoji od 1.2 litarskog PureTech 82 benzinca koji proizvodi 82 ks, hidraulične pumpe i rezervoara sa komprimovanim vazduhom.

Za razliku od vozila koje je predstavio Peugeot, gde se snaga na točkove prenosila pomoću manuelnog menjača, Citroen je upotrebio automatsku transmisiju.

Pratite naš specijal: Sajam u Parizu

Više fotografija sa pariskog auto-salona možete pogledati u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: