Asterion - prvi Lamborghini sa hibridnim pogonom

Lamborghini je uoči početka auto-salona u Parizu predstavio koncept Asterion. To je prvi automobil italijanskog proizvođača koji osim benzinskog motora za pogon koristi električnu energiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

08:50

Default images

Lamborghini Asterion LPI 910-4, kako glasi puno ime konceptnog automobila označava prekretnicu u istoriji kompanije.

Iako je reč o prototipu, Asterion nagoveštava mogućnost da Lamborghini poput Ferrarija, Porschea i McLarena jednog dana ponudi kupcima serisjki model sa Plug-in hibridnim pogonom.

Osim toga, Asterion svojim retro stilom odstupa od dizajna aktuelnih Lamborghinijevih modela.
Kada je reč o izboru imena, italijanski proizvođač i ovog puta ostao je veran tradiciji s obzirom da je Asterion drugi naziv za Minotaura, čudovište iz starogrčke mitologije sa glavom bika i telom čoveka.

Kao i do sada, LP označava uzdužno postavljeni motor, dok se slovo "I" u dodatku odnosi na hibridni pogon (od italijanske reči "ibrido").

Ukupna snaga hibridnog pogona definisana je brojem 910, a broj 4 predstavlja pogon na sva 4 točka.
Srce pogonskog sistema i dalje je benzinski 5.2 litarski V10, koji je pozajmljen iz modela Huracan. Motor proizvodi 610 ks (449 kW) i 560 Nm, ali se kod Asteriona celokupna snaga prenosi samo na zadnju osovinu.

Za prenosni sistem upotrebljen je sedmobrzinski automatski menjač sa duplim kvačilom.
Osim benzinca, automobil ima i tri elektromotora, od kojih se dva nalaze na prednjoj osovini. Ukupna snaga električnih motora iznosi 300 ks (220 kW) i prenosi se na prednje točkove.

Elektromotori se napajaju iz litijim-jonske baterije smeštene u centralnom tunelu, u podu vozila. Lamborghini kaže da je hibridna tehnologija povećala masu Asteriona za 250 kg.
Ukupna snaga pogonskog sistema dostiže 910 ks, i omogućava da automobil 0-100 km/h ubrza za 3 sekunde, dok je maksimalna brzina 320 km/h.

Asterion može da se kreće i samo pomoću električne energije - u tom slučaju snaga se prenosi isključivo na prednju osovinu.

U električnom modu automobil može da dostigne najviše 125 km/h, a koncept može da pređe i do 50 km, pre nego što se isprazne baterije.
Pogledajte virtuelnu prezentaciju rada pogonskog sistema koncepta Asterion:



Lamborghini nije saopštio kakvi su dalji planovi u vezi sa Asterionom. S obzirom da se radi o potpuno novoj pogonskoj koncepciji, kompanija će verovatno sačekati da vidi reakciju publike i stručne javnosti, pre nego što se odluči za eventualni produkcijski automobil sa hibridnim pogonom.

Pogledajte galeriju fotografija koncepta Lamborghini Asterion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: