Škoda Rapid Spaceback 1.6 TDI Active

Iako je čvrsto povezana sa Volkswagen grupacijom, čiji je deo, Škoda je oduvek kreirana drugačije u odnosu na svoje "rođake". Konkretno, Škoda je brend zamišljen tako da daje najviše za uloženi novac, bilo da je reč o količini prostora, opreme, ili samoj ceni.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

22:04

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Model Rapid je zamišljen je najpre kao ekonomična limuzina koji spada u produženi B segment.

Ideja je da se ovim automobilom osvoje tržišta zemalja u razvoju čiji kupci cene nešto veći prostor na zadnjoj klupi, veliki prtljažnik i, u sedan verziji, limuzinski oblik.

Konkurencija u ovom segmentu je prilično velika, jer su svi veći proizvođači predstavili svog takmaca.

Doduše, većina njih modele rezerviše za tržišta u razvoju i čak ih i ne nudi u Zapadnoj Evropi. Međutim, ne i Škoda. Praktični Spaceback se sa velikim uspehom prodaje širom Evrope.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4304/1706/1459 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2602 mm
Ohrabreni inicijalnom tražnjom sedana, Škoda je odlučila da predstavi karavan verziju Rapida pod nazivom Spaceback koja po konceptu i dizajnu više odgovara tržištu Zapadne Evrope.

Naime, poznato je da je karavanski oblik karoserije izuzetno popularan kod Evropljana.

Spaceback verzija, sa 18 centimetara kraćom karoserijom, ima jednako međuosovinsko rastojanjem kao Rapid limuzina. Doduše dizajn je takav da Spaceback niko ne bi nazvao karavanom, već klasičnim hečbekom.
Škoda Rapid je, da podsetimo, napravljena na "A05+" mehaničkoj platformi Volkswagena, odnosno produženoj platformi modela Fabia II i Polo.

Zato je Spaceback iste dužine kao prosečni hečbek modeli C segmenta, ali je ipak uži, na nivou automobila B klase.

Zbog promene u dužini, osetno je smanjena zapremine prtljažnika, sa ogromnih 550 litara na 415 litara, što je još uvek impozantno i daleko više od klasičnih hečbeka C segmenta.
Takođe povećano međuosovinsko rastojanje odrazilo se na ponudu prostora za putnike pozadi.

Oni imaju osetno više prostora nego u Fabiji, pa čak u odnosu na Volkswagen Golf.
Osim širine, kompromis je napravljen i u pogledu kvaliteta materijala.

U kabini je dominantna tvrda plastika, uključujući komandnu tablu i obloge u vratima. Opšti utisak je da je Rapid u Škodinoj hijerarhiji namerno stavljen ispod Fabije.

Ipak, utisak o kvalitetu izrade je vrlo povoljan. Završna obrada je na tradicionalno visokom nivou, kao i sam inženjering i preciznost izrade.

Tu mislimo na bukvalno sve mehaničke detalje, od otvaranja vrata, pomeranja sedišta, ručice menjača, osećaja na tasterima i prekidačima... Tu nije bilo uštede.
Položaj vozača je tipičan Volkswagenovski, sa zavaljenim telom i uspravnim upravljačem.

Zahvaljujući mogućnosti višestrukog podešavanja i sedišta i upravljača, moguće je pronaći gotovo optimalnu poziciju.

Ručica menjača je kratka i vrlo precizna, mada je nešto tvrđa nego što smo navikli. Jedina prava mana je loša preglednost u nazad.

Malo zadnje staklo i debeli nosači krova drastično umanjuju vidljivost. I pored velikih spoljnih retrovizora koji dosta pomažu, nedostajali su nam parking senzori.
Automobil toliko dobro prati upravljač i rado ulazi u krivine, da smo u trenutku poželeli da je servo asistencija nešto slabija, odnosno upravljač teži.

Škoda je ugradila prilično tvrde opruge, amortizere i stabilizatore, tako da se karoserija u krivini malo naginje.

Relativno široki pneumatici dobro prijanjaju za asfalt i obezbeđuju velike brzine u krivini pre nego što popuste.

A kada popuste, to se dogodi vrlo progresivno i predvidivo. Po diktatu prednjeg pogona, uvek prvo popuste prednji točkovi, tako da automobil počne da proširuje putanju.
Želimo da naglasimo i to da automobil ima vrlo mali krug okretanja, tako da je manevrisanje jednostavno.

Pomenuli smo da su opruge i amortizeri prilično tvrdi. Zbog toga prelazak preko udarnih rupa i dugih neravnina prenosi blage potrese do putnika, dok se u kabini čuje bubnjanje točkova.

Ipak, kontrola karoserije je dobra, tako da točkovi ni za trenutak ne gube dodir sa podlogom, a automobil drži pravac čak i prilikom vožnje po vrlo lošim putevima.
Škoda nudi tri paketa opreme za Rapid Spaceback, a automobil koji vam prikazujemo posedovao je osnovni, pod imenom Active.

Iako relativno siromašan spisak, automobil nudi dovoljno komfora tokom svakodnevne vožnje.

Moramo da pohvlaimo Škodu koja nije štedela na bezbednosnim sistemima, tako da se u ovde nalaze prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i ESP.
Tu su i manuelni klima uređaj, električno pokretani i grejani retrovizori, električni pokretači prednjih prozora, priprema za radio sa četiri zvučnika, "hil holder", centralna brava sa daljinskom komandom, vozačevo sedište podesivo po visini, upravljač posediv po visini i dubini i čelične felne od 15 inča.

Srednji paket opreme Ambition donosi sa sobom i tempomat, audio uređaj sa USB-om, putni računar, naslon između prednjih sedišta, osvetljenu kasetu i retrovizore u boji automobila.

Smatramo da se doplata za paket Ambition itekako isplati.
Automobil na testu imao je doplaćene aluminijumske naplatke, audio uređaj i naslon između prednjih sedišta.

Škoda Rapid Spaceback može da se nabavi za 9.490 evra, a najjeftiniji dizel, automobil koji smo vam prikazali košta 12.600 evra.

Najjači dizelaš

Škoda Rapid Spaceback 1.6 TDI: zapremina 1598 ccm; snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min; maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min
Uz najsiromašniji paket opreme može da se dobije samo jača od dve verzije 1.6 litarskog turbo dizel motora.

Sa 105 konjskih snaga i obrtnim momentom od 250 Nm pri samo 1500 o/min, ovaj Spaceback je vrlo hitar. Maksimalna brzina iznosi 190 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 10,3 sekunde.

Menjač je ručni sa pet stepeni prenosa. Prenosni odnosi su vrlo dugi, pa je peti stepen prenosa čak duži nego kod šestostepenog menjača.

Motor je više nego dovoljno elastičan da podrži ovakav raspored stepena prenosa, a u vožnji u zakrčenom gradskom saobraćaju nije potrebno koristiti dalje od treće brzine, što znači da vozač nema previše posla.

Kada vozite umereno i tečno potrošnja može da bude izuzetno niska. Na magistrali bez problema silazi ispod četiri litra, na auto putu se kreće između pet i šest i po, a po gradu prosek je šest i po litara.

Prtljažnik za ponos

Prtljažnik: 415 l
Ono što na prvi pogled obara s nogu je količina prostora na zadnjim sedištima i u prtljažniku.

Pozadi mogu udobno da se smeste i visoke osobe, mada će tri odrasle osobe već imati problem sa mestom za ramena jer je Rapid ipak nastao na platformi B segmenta koja je produžena ali ne i proširena.

Sve u svemu, mora se priznati da pozadi ima više mesta nego u velikom broju automobila klase iznad.

Prtljažnik je ne samo ubedljivo najveći u klasi, nego je veći i od, na primer, gepeka Mercedesa E klase i BMW-a Serije 7. Toliko je veliki da smo imali problem da dohvatimo predmet koji se otkotrljao do naslona zadnjih sedišta.

Na žalost, nema kukica za kačenje kesa. Ispod je rezervni točak pune veličine oko koga je ogroman prostor za skladištenje stvari za koje ne želite da se kotrljaju po gepeku.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Škoda Rapid Spaceback 1.6 TDI Active
motor 4 cilindra, zapremina 1598 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min
maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4304/1706/1459 mm
međuos. rastojanje 2602 mm
prtljažnik 415 l
rezervoar 55 l
pneumatici 185/60 R15
masa 1260 kg
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,3 s
potrošnja(otv.put/kombinovano/grad) 3,7/4,4/5,6 l/100 km
emisija CO2 114 g/km
garancija četiri godine ili 120.000 km
servisni interval 15.000 km, cena prva tri red. servisa po 21.028,91 din.
Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, klima uređaj, el. podizači prednjih prozora, el. podesivi i grejani retrovizori, centralna brava sa daljinskim, vozačevo sedište podesivo po visini, deljiv naslon zadnjeg sedišta, dnevna svetla, tonirana stakla, svetla za čitanje napred, priprema za radio sa četiri zvučnika

Opcije: aluminijumske felne, audio uređaj, naslon između prednjih sedišta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: