Ništa od novog Lotusa Esprit

Šef Lotusa, Jean-Marc Gales, odbacio je mogućnost da taj proizvođač pod njegovim rukovodstvom nastavi razvoj modela Esprit, čiji je koncept još 2010. predstavio bivši prvi čovek kompanije, Dany Bahar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

14:03

Default images

Jedan od ključnih modela iz istorije Lotusa, koji se proizvodio tokom četiri decenije, po svemu sudeći neće uskoro dobiti naslednika.

Iako je 2010. na sajmu automobila u Parizu prikazana konceptna verzija šeste generacije Esprita, previranja unutar kompanije i odlazak Bahara sa čela Lotusa doveli su do toga da svi projekti koje je pokrenuo bivši direktor budu zamrznuti.

Među njima je i nesuđeni novi Lotus Esprit, koji je prvobitno trebalo da se pojavi u prodaji još 2013. Kako sada stoje stvari, od ovog modela neće biti ništa.

"Ako me pitate da li ćemo proizvoditi novi Esprit, odgovor je negativan", rekao je Jean-Marc Gales u razgovoru za Auto Express.

"Ne želim da se fokusiram na prošlost i koncept Esprit koji je pokrenut u vreme Bahara, ali svakako ćemo iskoristiti neke tehnoogije iz tog projekta", objašnjava Gales.

U istom intervjuu, on je negirao da će Lotus početi da proizvodi sopstvene motore za svoje nove modele. Umesto toga, kompanija će nastaviti da kupuje pogonske jedinice od Toyote, jer su se, kako kaže Gales, ti motori "pokazali kao dobri i pouzdani".

On je dodao da će se gama Lotusa u bliskoj budućnosti sastojati od tri modela - Elise, Exige i Evora, koji će dobiti određena unapređenja, dok je u roku 3-4 godine u planu krosover, a zatim možda i sedan.

Pročitajte: Lotus otpušta preko 300 zaposlenih

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: