Šta ako nas zima iznenadi prvog dana jeseni?

Prvi dan jeseni osvanuo je sa snegom na Kopaoniku, a meteorolozi najavljuju provejavanje slabog snega i na drugim visokim planinama u Srbiji, što može da predstavlja iznenađenje za vozače koji su još uvek nespremni za zimske uslove saobraćaja.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

10:55

Default images

Situacija kada se praktično iz letnjeg perioda uđe u zimske uslove vožnje može biti neprijatna i veoma opasna za vozače s obziirom da automobili nisu pripremljeni za snežne padavine i nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Ako vas je na planini sneg iznenadio preko noći, a niste u žurbi, najbolje je odložiti put za par sati, jer su u ovom periodu dnevne temperature čak i na planinama znatno iznad nule, i snežni pokrivač se neće zadržati na putu.

Ipak, zbog vlažnih puteva, treba biti oprezan, naročito na planinskim putevima i prevojima, a zbog obilnih padavina u prethodnom periodu i zbog mogućih odrona.

U slučaju da tek planirate put na planinu u narednom periodu, proverite vremensku prognozu pre polaska, a ako niste suigurni kakvi će vas uslovi sačekati usput, uvek možete da montirate zimske gume.

Pred put proverite i u kakvom stanju su vam brisači i da li u posudi imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo, i po potrebi je dopunite.

Sa ili bez zimskih guma, rana jesen može da donese neprijatna iznenađenja na putu, poput ovog neočekivanog, ali prolaznog snega, obilnih kišnih padavina, kao i jutarnje magle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: