Mercedes AMG GT - nova zvezda je rođena

Nemački proizvođač predstavio je u utorak novi super-sportski dvosed i uputio ozbiljan izazov konkurenciji.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

08:44

Default images

Mercedes AMG GT nije direktni naslednik odlazećeg Mercedesa SLS AMG ali će nakon prestanka proizvodnje ovog modela zauzeti mesto u vrhu game sportskih automobila kompanije.

S obzirom da bi AMG GT trebalo da bude jeftiniji od prethodnika, očekuje se da će privući i veći broj kupaca i postići bolje prodajne rezultate.
Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali AMG GT predstavlja iskorak napred.

Mercedes nije napustio osnovni koncept klasičnog sportskog automobila sa dugačkom haubom ispod koje je smešten V8 motor čija snaga se prenosi na zadnje točkove.

Međutim, zadnji deo vozila blago je zakošen i izgleda elegantnije u odnosu na prethodnika, a završava se malim sakrivenim spojlerom koji se po potrebi izvlači pri većim brzinama.
Konstrukcija vrata je pojednostavljena tako da se ona sada otvaraju kao i kod većine automobila, a ne na gore, u stilu "galebovih krila", kao na SLS AMG-u. Na taj način smanjeni su troškovi proizvodnje, ali i masa vozila što je za jedan sportski automobil veoma važno.

Da bi Mercedes AMG GT bio što lakši, konstruktori su osim čelika koristili razne druge materijale uključujući i aluminijum i magnezijum, tako da masa praznog automobila iznosi 1.540 kg.

Novi model iste je širine kao i SLS AMG, ali je od njega kraći za 9,2 cm i viši za 3,7 cm.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4546/1939/1289 mm
Nemački proizvođač je još u aprilu objavio prve fotografije enterijera, tako da dizajn unutrašnjosti nije tajna.

Kabina predstavlja kombinaciju estetike sportskog i luksuznog automobila, a prilikom njenog oblikovanja Mercedes se očigledno više ugledao na najnoviju generaciju svojih limuzina, nego na SLS AMG.
Od limuzina su preuzeti karakteristični detalji, poput rasporeda i izgleda ventilacionih otvora i izdvojenog ekrana multimedijalnog sistema, koji se nalazi na vrhu centralne konzole. U ponudi su ekrani nalik tabletu, dijagonale 7 i 8,4 inča.

Neke komande, među kojima su prekidači grejača sedišta, dugme za uključivanje sva 4 migavca i komanda za aktiviranje zadnjeg spojlera, izmeštene su na unutrašnji krovni panel, koji se nalazi ispred retrovizora.
Kada početkom 2015. stigne u prodajne salone, Mercedes AMG GT biće dostupan u dve verzije.

Osnovni model biće opremljen 4.0 litarskim V8 bi-turbo motorom sa 462 ks (339 kW) i 600 Nm maksimalnog obtrnog momenta. Snaga će se na točkove prenositi pomoću sedmobrzinskog menjača sa duplim kvačilom.

Iz stanja mirovanja do brzine od 100 km/h automobil će stizati za 4,0 s, uz maksimalnu brzinu od 304 km/h.
Mercedes AMG GT: zapremina 3982 ccm; snaga 339 kW (462 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 600 Nm pri 1600-5000 o/min
Kupcima kojima ove performanse nisu dovoljne biće ponuđen model AMG GT S, sa snažnijim V8 motorom koji proizvodi 510 ks (375 kW) i 650 Nm.

Zahvalujući dodatnoj snazi, AMG GT S biće u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 3,8 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 310 km/h. Mercedes je predvideo da bazni model bude opremljen 19 inčnim alu felnama, dok je snažnija varijanta dostupna i sa točkovima od 20 inča.
Mercedes AMG GT S: zapremina 3982 ccm; snaga 375 kW (510 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 650 Nm pri 1750-4750 o/min
Verzija AMG GT S ima i specijalno AMG RIDE CONTROL sportsko oslanjanje, sa elektronskom kontrolom amortizera i tri vrste podešavanja - Comfort, Sport i Sport Plus. Kupcima ovog modela dostupan je i opcioni AMG DYNAMIC PLUS paket sa unapređenom dinamikom motora i poboljšanjima prenosnog sistema.

Za bezbedno zaustavljenje Mercedes AMG GT koristi samoventilirajuće diskove promera 360 mm, dok su na modelu AMG GT S prednji diskovi dimenzija 390 mm. Uz doplatu, na raspolaganju su i keramički diskovi od 402 mm / 360 mm.
Mercedes AMG GT biće svakako jedna od sjajnijih zvezda na predstojećem auto-salonu u Parizu, a da li će zadobiti i naklonost kupaca super-sportskih automobila znaćemo u proleće 2015. do kada će se ovaj model naći na većini svetskih tržišta.

Više fotografija ovog modela možete pogledati u posebnoj Galeriji.

Među brojnim promotivnim spotovima Mercedesa AMG GT odabrali smo ovaj koji sadrži kadrove vožnje po trkačkoj stazi. Uživajte:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: