Da li vezujete sigurnosni pojas kada sedite pozadi?

Od ponedeljka 8. septembra saobraćajna policija pojačaće kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa, ispravnosti vozila i urednosti dokumentacije. Posebno će se kontrolisati brzina kretanja vozila i korišćenja sigurnosnih pojaseva, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, saopštili su iz MUP-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

13:55

Default images

Od ponedeljka se vežite i na zadnjem i na prednjem sedištu jer vas očekuju rigorozne kontrole, kažu u MUP-u.

U Upravi saobraćajne policije kažu da je u prvih osam meseci 2014. godine u Srbiji u saobraćaju poginulo 328 osoba, što je za 80 manje nego u istom periodu 2013, kada je život izgubilo 408 lica.

Ovo je rezultat koji dugo nije ostvaren, od kada se meri bezbednost saobraćaja, ali obaveza policije je da do kraja godine on bude još bolji.

Iz MUP-a su saopštili da broj prekršaja nije porastao, čak se smanjio od početka godine, ali se zato 30 odsto vozača na prednjim sedištima i dalje ne vezuje, dok na zadnjim sedištima, prema nezavisnom istraživanju, pojas ne koristi čak 98 odsto putnika.

Podsećamo, putnici na zadnjim sedištima posebno su opasni jer prilikom sudara bivaju, poput projektila, ispaljeni prema putnicima na prednjim sedištima. Povrede i prelome kostiju lica i ruku koje mogu da pretrpe u sudaru pri brzini od 50 km/h bez pojasa, moguće je izbeći upotrebom pojasa.

Kako izgleda takva nesreća najbolje se može videti u spotu iz jedne starije britanske kampanje za vezivanje pojaseva:



Od ponedeljka 8. septembra počinje objedinjena akcija u okviru akcije evropskih policija, čije je osnovni cilj da se pojas pravilno upotrebi.

"Da budemo realni, i vi i ja na zadnjem sedištu vozimo decu – to je jako bitno, treba da pošaljemo jaku poruku. Svaka novina s vremenom nailazi na otpor, bilo je otpora i kod dnevnog svetla, to smo uspeli da nekako uskladimo, tako ćemo i ovde. Vreme i akcija doneće i rezultate", kaže Slobodan Mališić iz saobraćajne policije.
U akciju saobraćajne policije uključila se i Agencija za bezbednost saobraćaja, koja ukazuje na to gde treba pojačati a gde smanjiti aktivnosti.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da ako želimo u Evropu moramo prihvatiti i evropsko ponašanje.

Studija koju je Agencija uradila pokazuje da se naši vozači više vezuju u inostranstvu ili na Koridoru 10 nego u okolini kuće. Takođe, velika je zabluda da pojas spasava samo na velikim brzinama, jer je njegov učinak najbolji baš u gradu pri manjim brzinama.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Krste Lipovac, kaže da tek sada kreće prava borba sa onih 30 odsto koji ne koriste pojas i da takvi moraju biti sankcionisani.

Pored korišćenja sigurnosnih pojaseva od ponedeljka počinje kontrola brzine, tehničke ispravnosti vozila i urednosti dokumenata.

U blizini škola meriće se brzina bez zaustavljanja, a prijave će biti direktno prosleđivane sudijama jer u tim slučajevima ne važe nagodbe ili bilo kakve urgencije.

Izvor: B92, RTS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: