Novi kompaktni Land Rover: Discovery Sport

Kada je u aprilu na sajmu automobila u Njujorku izložio novi koncept Discovery Vision, Land Rover je najavio da će taj automobil poslužiti kao osnova za nekoliko budućih modela iz porodice Discovery. Prvi od njih, Discovery Sport, imaće svetsku premijeru na pariskom auto-salonu.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

08:58

Default images

Land Rover nastavlja obnovu game potpuno novim modelom koji će naslediti Freelander 2:



Discovery Sport je nešto duži od Freelandera, ali je zadržao kompaktne dimenzije. Sa 4.590 mm novi Land Rover duži je od prethodnika za 9 cm, od čega je 8 cm upotrebljno za povećanje međuosovinskog rastojanja koje sada iznosi 2.741mm.
Drugi red sedišta viši je u odnosu na poziciju sedenja vozača i suvozača za 5 cm i ima radijus pomeranja napred-nazad do 16 cm.

Ovo je značajno i zbog činjenice da Discovery Sport nudi opciju sa 5+2 sedišta, po čemu se izdvaja od sličnih modela iz premijum segmenta.
Novi Land Rover nastavlja da prati trend dizajna koji je kompanija promovisala na modelu Evoque, a koji se nastavio na familiji novog Range Rovera.

Ipak, Discovery Sport u najvećoj meri predstavlja racionalniju interpretaciju koncepta Discovery Vision, što je uočljivo na silueti vozila, ali naročito na prednjem delu - maski hladnjaka i farovima.
U odnosu na pomenuti koncept, odustalo se od minimalističke futurističke unutrašnjosti sa velikim ekranom na centralnoj konzoli. Enterijer je jednostavan i podseća na unutrašnjost modela Evoque.

Kombinacija materijala svetlih i tamnih boja upotpunjena je detaljima i lajsnama od aluminijuma.

Na vrhu centralne konzole nalazi se osmoinčni displej multimedijalnog sistema, čijim funkcijama se, osim dodirom prsta, može upravljati i glasovnim komandama.
Vozaču su dostupni brojni elektronski sistemi asitencije, poput sistema za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova...

Discovery Sport postavljen je na modifikovanu platformu modela Evoque, dok je konstrukcija vozila izrađena od kombinacije čelika visoke i ultra visoke čvrstoće, i aluminijuma.
Iako je reč o luksuznom SUV vozilu, nisu zapostavljene ni terenske karakteristike.

Odstojanje od zemlje iznosi 212 mm, maksimalni napadni ugao je 25 stepeni napred i 31 stepen pozadi, a vozilo može da savlada teren koji ima nagib do 45 stepeni.
Kada stigne u prodajne salone, Land Rover Discovery Sport biće na raspolaganju sa jednim benzinskim i dva dizel motora.

Dvolitarski turbo-benzinac razvija 240 ks pri 5.500 o/min i 340 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji je dostupan u ospegu 1.800-4.000 o/min. Ova verzija standardno je opremljena devetobrzinskim automatskim menjačem i pogonom na sve točkove.
Kada je reč o dizel modelima, 2.2 litarski turbo motor imaće dve verzije. Slabiji agregat proizvodi 150 ks, a snažniji 190 ks, dok oba raspolažu sa maksimalnim obrtnim mometom od 420 Nm već od 1.700 o/min.

U početku, dizelaši će u ponudi imati isključivo pogon na sva 4 točka, a biće upareni sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili već pomenutim automatskim devetobrzincem, dok će kasnije biti dostupna i verzija sa prednjim pogonom, za koju fabrika tvrdi da će emitovati svega 119 g CO2 po km.

Novi Land Roverov model naći će se u prodaji početkom 2015, a više fotografija ovog automobila možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: