Pauci počeli da pletu mreže i u Suzukiju

Ko bi rekao da maleni pauk može u tolikoj meri da utiče na ispravnost i funkionisanje automobila da su pojedini proizvođači primorani da povlače vozila sa tržišta? Posle Mazde i Suzuki je objavio da će opozvati određen broj vozila sa američkog tržišta zbog problema koje stvara paučina u ventilima rezervoara za benzin.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

09:47

Default images

Japanski proizvođač saopštio je da će opozivom biti obuhvaćeno 19.000 vozila modela Suzuki Kizashi u SAD, koja su proizvedena u periodu 2010-2013.

U izjavi Suzukija se navodi da bi paukova mreža mogla da blokira ventil za ispuštanje benzinskih isparenja, sprečavajući tako protok vazduha.

Ukoliko do toga dođe, to može izazvati deformitet na rezervoaru, stvarajući pukotine, curenje benzina i potencijalni požar, navodi se u saopštenju kompanije.

Suzuki se odlučio na opoziv nakon što je primio sedam primedbi povezanih sa ovim problemom, i istovremeno je saopštio da će u svim svojim servisnim centrima takve ventile zameniti onima koji imaju filter.

Inače, ova japanska kompanija od 2013. ne prodaje svoje modele u SAD, ali vlasnicima vozila je obezbeđena servisna mreža za redovno održavanje vozila, ali i za slučajeve poput ovog.

Kao razlog za odlazak sa američkog tržišta tada je navedena slaba prodaja, mali broj modela u ponudi, nepovoljna razlika u kursu, visoki troškovi održavanja dilerske mreže i distribucije.

Sličan problem sa paučinom na američkom tržištu imala je i Mazda, i to u dva navrata. Prvi put 2011, a zatim i u aprilu 2014, kada je povučeno 42.000 Mazdi 6.

Paukova mreža stvarala je glavobolje i kompaniji Toyota. Ovaj japanski proizvođač 2013. je pozvao vlasnike 870.000 vozila da dovezu svoje automobile na vanredni servis, zbog problema sa sistemom za klimatizaciju koji može da izazove aktiviranje vazdušnih jastuka.

Kao glavni uzrok Toyota je takođe navela formiranje paukovih mreža u kanalima klima uređeja.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: