Američka ikona dobija volan na desnoj strani

Po prvi put u istoriji Ford je napravio Mustang kod koga se volan nalazi na desnoj strani. Američki proizvođač veruje da je verzija za tržišta na kojima se vozi levom stranom ključ uspeha za rast prodaje Mustanga u svetu i prilika da ovaj automobil postane globalni model.

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2014.

22:36

Default images

Iako se Ford Mustang i ranije vozio u zemljama kao što su Velika Britanija ili Japan, u kojima se saobraćaj odvija levom stranom kolovoza, primerci koji su stizali na ta tržišta imali su, poput američke verzije, volan na levoj strani.

Tek mali broj ovih automobil naknadno je modifikovan u zemljama u kojma je prodavan. Zbog svega toga, Ford je plasirao znatno manje vozila nego što bi to bio slučaj da se volan serijski nalazio na desnoj strani. Aktuelna, šesta generacija Mustanga po prvi sa će imati i verziju sa "desnim volanom".

Ford planira prodaju u 25 zemalja širom sveta u kojima se vozi levom stranom, uključujući Veliku Britaniju, Australiji i Južnu Afriku.

Prvi primerak sa "desnim volanom" koristiće se za neophodne testove, nakon čega će početi serijska proizvodnja i predstavljanje na pojedinim tržištima.

Novi Ford Mustang prva je generacija ovog modela koja će se zvanično prodavati i u Evropi, ali i širom sveta. Za njegov uspeh izvan matičnog tržišta od velikog značaja biće i izbor motora.

Tako je u okviru šeste generacije ovog modela Ford ponudio i verziju sa 2.3 litarskim EcoBoost motorom koja bi trebalo da pojača interesovanje kod kupaca van Sjedinjenih Država.

U Fordu očekuju da će uvođenje novog, ekonomičnijeg motora i verzije sa volanom na desnoj strani doprineti da se broj Mustanga isporučenih kupcima izvan SAD znatno poveća u poređenju sa 2012. kada je na prekomorskim tržištima prodato 4.000 automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: