Tesla produžio garanciju nakon zamerki na velikom testu

Poput mnogih automobilskih medija, američki Consumer Reports bio je oduševljen modelom Tesla S kada ga je testirao 2013. dodelivši mu 99 od mogućih 100 poena. Stvari, međutim, stoje nešto drugačije nakon velikog testa ovog automobila i 25.000 pređenih kilometara.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

12:04

Default images

Consumer Reports, koji već više od 80 godina ocenjuje kvalitet proizvoda na američkom tržištu, ranije je istakao impresivne performanse, vrhunske karakteristike u pogledu bezbednosti i pouzdanost Tesle S.

Ipak, pošto je automobil prešao 25.000 kilometara, pojavili su se određeni, manji problemi.
Na primer, vozači koji su testirali auto primetili su da spoljne kvake, koje se automatski uvlače u vrata, povremeno ne mogu da se izvuku, tako da vozač nije u mogućnosti da otvori svoja vrata.

Tesla je ovaj problem rešio softverskom korekcijom, daljinskim putem, pa automobil nije morao da se vozi u servis.

Inače, kada Tesla S zbog neke intervencije ipak treba da se vozi u servis, kompanija besplatno šalje šlep-vozilo za transport automobila, da bi nakon završene popravke na isti način bio vraćen vlasniku. Dok je Tesla S na servisu, vlasniku je na raspolaganju zamensko vozilo.
Consumer Reports dalje navodi da je neposredno pre obaveznog redovnog servisa, nakon 19.000 pređenih kilometara, na automobilu koji su testirali zakazao veliki centralni ekran osetljiv na dodir, preko koga se inače pristupa gotovo svim funkcijama i komandama na Tesli S.

Problem je rešen tek u servisu, pošto je sistem resetovan, nakon čega su sve funkcije ponovo postale dostupne.

Poseta servisu iskorišćena je i da se otkloni škripanje unutrašnjeg panela na jednom od krovnih nosača i popravi još par sitnica koje su pokrivene garancijom.
Nakon pređenih 25.000 km dogodilo se da poklopac prednjeg prtljažnika neće da se otvori. Komanda, odnosno virtuelno dugme, za otvaranje poklopca takođe se nalazi na centralnom ekranu osetljivom na dodir.

Osim toga, adapter pomoću koga se pune baterije na punjačima koje nije proizveo Tesla Motors - raspao se.

Automobil je ponovo morao u servis gde su nakon dva dana besplatno oklonjeni kvarovi, s obzirom da su se dogodili u garantnom roku.
Na kraju velikog testa, Consumer Reports je ipak naglasio da iskustva koja su oni imali sa svojim testnim vozilom nisu reprezentativna za ocenu pouzdanosti automobila.

Međutim, na osnovu informacija koje je ta organizacija prikupila od 637 vlasnika koji su svoj automobil nabavili 2012. i 2013. godine, Tesla S je dobio prosečnu ocenu kada je reč o godišnjem ispitivanju pouzdanosti vozila na američkom tržištu.

Garancija na Tesla Model S produžena na 8 godina

Nakon što je Consumer Reports objavio svoj izveštaj, Tesla je reagovao tako što je produžio garanciju na 8 godina.

Dužina trajanja garancije za najpopularniji model, opremljen baterijama od 85 kWh, sada je izjednačena sa garantnim rokom za same baterije, koji takođe iznosi 8 godina.

Garancija nije ograničena pređenom kilometražom, i prenosiva je sa jednog vlasnika na drugog, bez obzira koliko vlasnika automobil promeni za vreme garantnog roka.

Osim toga, produženi garantni rok primenjivaće se retroaktivno što znači da će se odnositi i na ranije prodate automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: