Kako je skromni papa iznenadio Korejce?

Papa Franja iznenadio je mnoge kada je 2013. odlučio da umesto skupog i luksuznog "papamobila" za prevoz po Vatikanu i okolini koristi stari Ford Focus. Novo iznenađenje doživeli su stanovnici Južne Koreje, kada je papa u četvrtak stigao u posetu toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

10:20

Default images

Nakon što je sleteo u Koreju, papa Franja napustio je aerodrom vozeći se u maloj Kiji Soul.

Za Korejce koji su navikli da "velike zverke" i državnike u toj zemlji viđaju isključivo u skupocenim, luksuznim automobilima, prizor pape na zadnjem sedištu Kije bio je prilično neuobičajen.

Međutim, za čoveka koji je je dobio nadimak "narodni papa" i koji uvek naglašava da je neophodno da se crkveni velikodostojnici ponašaju skromno, izbor da se tokom posete Koreji vozi u Kiji Soul bio je potpuno prirodan i logičan.

Dolazak pape uživo je prenosila korejska televizija, pa su milioni gledalaca mogli da vide kako ulazi u Kiju, da bi potom otvorio prozor i mahnuo okupljenima na aerodromu.

Pogledajte neke od automobila u kojima su se vozili prethodnici pape Franje:
(Foto: AP Photo/stf)
Papa Jovan Pavle II zamenio je svoj uobičajeni papamobil za Ferrari Mondial Cabriolet prilikom posete sedištu te kompanije u junu 1988.
(Foto: AP Photo/Francois Mori)
Nakon sastanka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom, u septembru 1996, papa Jovan Pavle II provozao se ulicama Pariza u čuvenom papamobilu zasnovanom na Mercedesu G klase.
(Foto: AP Photo/Gregorio Borgia)
Papa Jovan Pavle II pozdravlja okupljene vernike iz specijalno preuređene Mercedesove limuzine tokom vožnje kroz Rim, novembra 2002.
(Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito)
Naslednik Jovana Pavla II, papa Benedikt XVI, kao svoj papamobil takođe je koristio modifikovani Mercedes G klase. Fotografija je snimljena u septembru 2008. na Trgu svetog Petra u Vatikanu.
(Foto: AP Photo/L'Osservatore Romano)
Pred kraj svog pontifikata, u decembru 2012, papa Benedikt XVI dobio je novi papamobil baziran na Mercedesu ML.

Poklon mu je lično uručio izvršni direktor Mercedesa, Diter Ceče, ali Benedikt XVI nije bio u prilici da se dugo vozi u ovom automobilu s obzirom da je početkom 2013. podneo ostavku i napustio poziciju pape.

Vozili smo: Kia Soul Dynamic 1.6 dizel

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: