Traži povraćaj putarine zbog gužve na naplatnoj rampi

Da li smatrate da su vaša vozačka prava ugrožena zbog gužvi i dugog čekanja na naplatnim rampama, iako uredno plaćate putarinu? Jednoj pravnici iz Poljske nije se dopalo što je morala da čeka više od jednog sata na naplatnoj stanici, pa je odlučila da se za pomoć obrati sudu.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

12:22

Default images

Poljakinja koja je prilikom odlaska na odmor naišla na veliku gužvu na naplatnoj rampi odlučila je da se izbori za pravo vozača da ne čekaju na plaćanje putarine na autoputevima.

Ona je tužila sudu kompaniju "Gdanjsk Transport Kompani" koja upravlja putem zahtevajući povraćaj novca - u iznosu od 7,5 evra.

Reč je o presedanu pred poljskim sudovima koji može da pokrene lavinu sličnih tužbi, budući da su gužve na naplatnim rampama na autoputevima ove letnje sezone bile takve da su čak i vlasti te države naložile da se vikendom tokom turističke sezone putarina ne naplaćuje.

Marta Tšensmjeh-Kocur, pravnica iz Katovica, prilikom polaska na odmor sa svojom porodicom sredinom jula odabrala je najkomforniju trasu, autoput A1, na kome na deonici dugoj 152 kilometra od Gdanjska na Baltiku do Torunja putarinu naplaćuje "Gdanjsk Transport Kompani".

Inače, vožnja preostalim delom autoputem, do granice sa Češkom, kojim upravlja Generalna direkcija puteva i autoputeva, je besplatna.

Pred naplatnim rampama blizu Torunja, Tšensmjeh-Kocur upala je u gužvu, u kolonu dugu nekoliko kilometara u kojoj su mileći čekali više od sata.

Zbog ovog neprijatnog iskustva, advokatica iz Katovica zatražila je da joj se vrati 7,5 evra koliko je platila putarinu, uz obrazloženje da bi sasvim sigurno odabrala drugu trasu da je bila obaveštena o gužvama zato što je na letovanje putovala sa dvogodišnjom ćerkicom.

"Gdanjsk Transport Kompani reklamira se na interentu parolom 'vreme je novac' uz tvrdnju da će putovanje proteći udobno kao nikada do tada. Niko ne upozorava na saobraćajne gužve", izjavila je Marta Tšensmjeh-Kocur za poljske medije.

"Kompanija nadzire autoput pomoću savremenih sistema i uz pomoć 300 zaposlenih, a uz sve to, nije u stanju da izvršava obaveze iz ugovora", kazala je ona.

Novac je, kako je rekla, nimalo ne interesuje pošto traži da joj se vrati samo 7,5 evra, već je reč o principu da sud kaže da je nedopustivo tako tretirati vozače koji plaćaju prolaz autoputem.

Izvor: B92, Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: